studenti3.jpgMinistrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că Guvernul a aprobat un împrumut în valoare de 200 de milioane de euro pe care România l-a contractat de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) pentru finanţarea unui proiect care se va adresa în special elevilor şi studenţilor proveniţi din medii defavorizate.

„A fost aprobat proiectul de lege de ratificare a acordului semnat pe 17 aprilie la Washington pentru un proiect în sumă de 200 de milioane de euro ce face parte din programul guvernamental ‘Sprijin pentru bacalaureat, acces la facultate’. Este un prim proiect în valoare de 200 de milioane de euro care se va adresa îndeosebi elevilor şi studenţilor proveniţi din medii defavorizate. Este un proiect care se va derula pe următorii şapte ani. Sunt o serie de măsuri specifice destinate în special reducerii abandonului şcolar la nivel de învăţământ preuniversitar, dar şi în primii ani de facultate şi susţinerii elevilor şi studenţilor proveniţi din medii defavorizate”, a declarat Cîmpeanu, la finalul şedinţei de guvern.

Potrivit ministrului, măsurile înscrise în acest proiect se încadrează în trei categorii, prima fiind cea a măsurilor sistemice. „A doua categorie, măsuri directe la nivelul unităţilor şcolare, care pot fi de consiliere, de promovare a ofertei educaţionale. De asemenea, sunt măsuri, într-o anumită limită bugetară, de intervenţie directă în şcoli pentru asigurarea infrastructurii care să permită îndeplinirea obiectivelor”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Demnitarul a adăugat că acelaşi tip de măsuri sunt gândite şi pentru învăţământul universitar, precizând că există, totodată, şi măsuri care să facă legătura între învăţământul preuniversitar şi cel universitar.

Întrebat dacă proiectul include şi acordarea de burse sau alte stimulente stimulente materiale, Cîmpeanu a răspuns că sunt prevăzute şi astfel de lucruri. AGERPRES