suceava_universitate.jpgUniversitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava implementează în prezent cel mai amplu proiect de cercetare din istoria instituţiei, până la sfârşitul anului urmând să fie instalate peste 130 de echipamente în cadrul a 11 laboratoare de cercetare, a declarat, luni, prorectorul USV, Mihai Dimian.

Potrivit lui Dimian, realizarea unui Centru integrat de cercetare, dezvoltare şi inovare pentru Materiale Avansate, Nanotehnologii şi Sisteme Distribuite de fabricaţie şi control (MANSiD) reprezintă un prim pas pentru dezvoltarea cercetării în USV.

”Este un proiect orientat către cercetare, către achiziţia de echipamente de cercetare. Este un prim pas în ceea ce urmează să fie dezvoltarea cercetării în această universitate. Nu ne putem aştepta imediat la rezultate, dar cu aceste echipamente, cu resursa umană pe care o avem şi pe care sperăm să o atragem în viitorul apropiat credem că vom deveni competitivi pe plan internaţional”, a spus Dimian, adăugând că, după semnarea contractului de finanţare, numeroase universităţi din ţară şi străinătate s-au arătat interesate de colaborări în cadrul centrului şi de utilizarea infrastructurii pentru proiectele lor.
Dimian crede că proiectul va stârni un interes în Regiunea de Nord-Est a României, atât în zona universitară, cât şi în cea privată, unul dintre obiectivele proiectului fiind atragerea unui număr cât mai mare de companii care să-şi dezvolte partea de cercetare, având în vedere că la acest capitol sunt multe „deficienţe”. În opinia lui Dimian, este nevoie de cercetare şi în companii deoarece multinaţionalele vin în România doar cu partea de producţie în masă.

”Sperăm ca astfel de proiecte să contribuie şi la atragerea departamentelor de cercetare din firmele multinaţionale şi la dezvoltarea de departamente de cercetare în firme naţionale”, a spus Dimian.
Data de 6 iulie a fost ultima zi de depunere a ofertelor pentru achiziţiile lansate, urmând ca după 25 de zile să fie demarată procedura de licitaţie electronică, iar câştigătorul să fie desemnat după criteriul preţului cel mai mic din ofertă. ”Avem minim 137 de echipamente de cercetare-dezvoltare, iar minim 21 dintre ele de peste 100.000 de euro”, a precizat Dimian.

El consideră că, după această investiţie majoră este foarte important ca universitatea să-şi menţină cercetătorii şi să atragă alţii noi. ”Cred că cel mai important este să transformăm universitatea din izvor de resurse umane pentru exterior într-o universitate care îşi menţine valorile şi care atrage valori din exterior”, a spus Dimian.

Valoarea totală a proiectului este de 31.460.699 lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă acordată de Fondul European de Dezvoltare Regională este de 26.823.391,97 şi cea acordată Guvernul României este de 4.637.307,03. Proiectul trebuie implementat într-o perioadă de nouă luni.

Cele 11 laboratoare vor urmări următoarele direcţii de cercetare: materiale avansate multifuncţionale; nanotehnologii de stocare şi procesare a informaţiei; cercetări avansate privind caracterizarea materialelor metalice şi nemetalice; finisarea magneto-reologică a materialelor utilizate în industria optică, electronică şi a materialelor ceramice şi compozite; tehnologiile avansate de prelucrare cu roboţi şi sisteme flexibile; tehnologiile performante de fabricaţie şi management integrat; maşini inteligente şi vizualizarea informaţiei; dezvoltarea aplicaţiilor distribuite de monitorizare şi control a proceselor industriale; sistemele de simulare, integrare şi testare ”hardware-in-the-loop”- HIL pentru controlul prototipuri rapide; inventică şi transfer tehnologic şi incubare a afacerilor. AGERPRES