Peste o mie de elevi şi cadre didactice au participat anul trecut la activităţile de educaţie financiară organizate de IŞJ Suceava şi derulate în judeţ în parteneriat cu Agenţia Suceava a BNR. Potrivit IŞJ Suceava, activităţile din cadrul proiectului educaţional „Să vorbim despre bani şi bănci”, adresat elevilor din învăţământul preuniversitar, s-a derulat în baza unui Protocol de colaborare dintre BNR şi Ministerul Educaţiei Naţionale cu scopul de a informa elevii cu privire la rolul, atribuţiile şi funcţiile principale ale BNR, precum şi însuşirea de către aceştia a unor noţiuni economice de bază şi a unui vocabular financiar-bancar.

În cadrul proiectului, Agenţia Suceava a BNR a organizat, la sediul unităţilor de învăţământ, dar a găzduit şi la sediul său, activităţi educaţionale distincte derulate pe toată durata anului, cu accent în cadrul evenimentelor „Săptămâna mondială a banilor” şi „Săptămâna altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun”.

La aceste activităţi, în perioada martie – noiembrie 2018, au participat 994 de elevi şi 46 cadre didactice provenind din 24 de unităţi şcolare din judeţ Suceava, dintre aceştia 676 elevi şi 31 cadre didactice fiind din mediul rural, iar 318 elevi şi 15 cadre didactice din zona urbană.

Grupurile ţintă au audiat prezentările realizate de reprezentanţii Agenţiei Suceava a BNR pe teme din istoria băncii centrale şi a monedei naţionale.

Totodată, le-au fost prezentate elementele de siguranţă ale bancnotelor şi monedelor româneşti aflate în circulaţie, au vizionat filmele educaţionale precum „Istoria banilor”, „Elementele de siguranţă ale bancnotelor” şi „Viaţa bancnotelor”, realizate de banca centrală.

De asemenea, un grup de elevi suceveni din cadrul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Suceava a avut oportunitatea de a participa la vernisajul expoziţiei „ZooMonetar – Fauna lumii pe bancnote şi monede” ce s-a desfăşurat pe 15 noiembrie 2018 la sediul Agenţiei BNR Suceava.

În anul 2019, ISJ Suceava şi BNR Agenţia Suceava vor extinde activităţile educaţionale pentru a facilita accesul cât mai multor elevi din învăţământul preuniversitar la cunoştinţe din domeniul financiar – bancar, precum şi posibilitatea de a vizita expoziţia „ZooMonetar – Fauna lumii pe bancnote şi monede” până la 15 iunie 2019. AGERPRES