hartuire.jpgUniversitatea din Bucuresti, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „A.I. Cuza” din Iasi, Asociatia Grupul de Economie Aplicata si Blocul National Sindical au lansat joi proiectul „Egalitate la angajare si la locul de munca”.

Proiectul isi propune sa promoveze egalitatea de sanse la angajare si la locul de munca printr-o campanie sustinuta de informare si constientizare, sustinuta in vederea schimbarii atitudinii sociale si eliminarii stereotipurilor de acest fel.

Durata proiectului va fi de doi ani, suma totala alocata acesteia fiind de aproximativ 1,9 milioane de euro. Obiectivul general al proiectului vizeaza cresterea nivelului de informare si constientizare a fenomenului, de discriminare pe piata muncii, atat in randul angajatorilor, cat si in randul angajatilor, in vederea schimbarii atitudinilor sociale. In cadrul proiectului va fi infiintata o platforma de incluziune sociala, care va avea rolul de cercetare, monitorizare, implicare sociala si cooperare la nivelul societatii.


Totodata, vor fi organizate cursuri de instruire pentru angajatori, angajati sau viitori angajati si personal specializat in domeniul serviciilor sociale. In urma cursurilor, peste 400 de persoane vor beneficia de instruire. Potrivit organizatorilor, vor fi realizate studii si cercetari pentru analizarea situatiei actuale in domeniul discriminarii si egalitatii de sanse pe piata muncii din Romania. La finalul proiectului ar putea fi elaborat un manual de incluziune sociala pentru firme.


„Proiectul isi propune sa aduca lucruri noi si sustenabile in domeniul incluziunii sociale a grupurilor defavorizate”, a afirmat decanul Facultatii de Sociologie a Universitatii Bucuresti, Marian Preda. La randul sau, rectorul institutiei de invatamant superior, Ioan Panzaru, a aratat ca proiectul este unul cultural de care Romania are nevoie pentru a evolua „din punctul de vedere al atitudinilor”.


„Trebuie sa schimbam atmosfera relatiilor dintre romani”, a spus Panzaru. Secretarul de stat in Ministerul Muncii Maria Muga a subliniat ca proiectul este foarte important pentru egalizarea drepturilor pe piata muncii, mai ales intre femei si barbati. „La ora actuala, inca pe piata muncii sunt abordari bazate pe stereotipuri si nu pe criterii”, a explicat Muga. Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, a precizat ca sindicalistii au o vasta experienta in acest domeniu.


„Vom veni cu o infrastructura dezvoltata la nivel european, care va crea legaturi intre mase mari de oameni. Vom colecta cazuri concrete de pe piata muncii si vom incerca sa oferim solutii”, a afirmat Dumitru Costin. Potrivit acestuia, cei mai multi disponibilizati in sectorul public, dupa informatiile pe care le detine, vor fi tinerii, femeile si cei din comunitatea roma. AGERPRES