studenti-aula.jpgPresedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Nicolae Hancu, presedintele Universitatii de Medicina si Farmacie Cluj, Marius Bojita, si deputatul PD-L Mircia Giurgiu propun un proiect legislativ prin care sa fie instituita obligativitatea pauzei de masa pentru elevi si studenti.

Medicul nutritionist Nicolae Hancu spune ca aceasta pauza pentru masa de pranz este absolut necesara, cu atat mai mult cu cat foarte putini mananca dimineata.

„Faptul ca studentii n-au pauza de masa are cel putin doua consecinte importante: favorizeaza aparitia bolilor si le scade randamentul”, a precizat Hancu, intr-o conferinta de presa, adaugand ca omul este programat sa manance de trei ori pe zi.


La randul sau, presedintele UMF Cluj, Marius Bojita, a salutat initiativa si a subliniat faptul ca, daca orarul se face in interesul studentilor, trebuie sa fie prevazuta si aceasta pauza de masa, care sa fie de doua ore, de preferinta intre orele 13.00 si 15.00. Acesta a adaugat ca astfel ar fi evitate multe dintre bolile aparatului digestiv, care in ultima perioada au crescut mult ca incidenta in cazul tinerilor.


Deputatul Mircia Giurgiu a precizat ca in cazul elevilor ar trebui doar prelungita la 30 de minute durata pauzei mari. Mircia Giurgiu a mai spus ca proiectul legislativ urmeaza sa fie depus in circa o luna, dupa ce va fi facut in prealabil un sondaj in randul studentilor, in special al celor de la medicina, unde experimentul ar urma sa fie aplicat in primul rand. Mircia Giurgiu si Nicolae Hancu sunt la al patrulea proiect legislativ destinat promovarii unei vieti si alimentatii sanatoase, in special in randul tinerilor.AGERPRES