Proiect despre înființarea și funcționarea firmelor, pentru elevii din Harghita

Nicio firmă nu s-a născut mare. Toate au pornit de jos, s-au dezvoltat mai repede sau mai lent, au ajuns după o anumită perioadă la un anumit succes. Fără a avea prea multe cunoştinţe de economie, ne putem da seama, că o firmă se construieşte cu multă grijă, cu mult efort, cu multă răbdare şi cu multe cunoştinţe din domeniu. Elevii vor avea şansa de a-și crea o imagine concretă despre cum trebuie să arate şi să funcţioneze o firmă, care este rolul vostru în cadrul unei firme, cum este să fii angajator sau angajat.

Pentru ca o firmă să persiste, este necesar să se modernizeze, să găsească soluţii noi, să facă dotări noi, să fie competitivă faţă de ceilalţi concurenţi, să lucreze cu angajaţi foarte bine pregătiţi. Pentru ca o firmă să funcţioneze bine, este nevoie să aibă o conducere foarte eficientă, care să-i indice direcţia, care să aibă o imagine despre viitorul firmei, care să aibă inspiraţia de a-şi asuma riscuri şi să se intereseze tot timpul de dezvoltarea acesteia.

Elevii vor avea ocazia încă de pe acum, să afle ce profil trebuie să aibă un bun conducător, ce responsabilităţi trebuie să-şi asume un manager şi cum trebuie să colaboreze cu angajaţii. O firmă poate avea perioade de succes şi perioade de insucces, poate să meargă singură pe drumul ei, sau se poate asocia cu alte firme având acelaşi profil sau profil asemănător. Important este să se salveze, să nu ajungă în situaţia de insolvabilitate sau să fie nevoită să-şi concedieze angajaţii.
Elevii vor avea ocazia să învețe când şi cum se fac fuziuni, când apare pericolul insolvabilităţii sau lichidării firmei, care pot fi paşii salvatori pentru o firmă. Sunt aspecte de care persoanele incompetente nu ţin cont, expunându-se deseori unor situaţii prea riscante, ale căror consecinţe nu le pot anticipa, ci le constată prea târziu, când nu mai există cale de întoarcere.

O firmă înseamnă şi responsabilitate. Conducerea unei firme este responsabilă nu numai faţă de sine însăşi, ci şi faţă de angajaţi. Este responsabilă de dezvoltarea firmei, de realizarea unor produse sau servicii de calitate, la un preţ rezonabil. Este responsabilă pentru anticiparea şi realizarea aşteptărilor clienţilor. Trebuie să ofere ceea ce afirmă în reclamă.

Elevii în cadrul acestui proiect pot afla ce fel de responsabilităţi există într-o firmă, ce trebuie făcut pentru ca o firmă să producă produse sau servicii de calitate, astfel încât clienţii să fie mulţumiţi. La rândul lor, angajaţii trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru cantitatea şi calitatea muncii depuse.

Pentru detalii suplimentare puteți vizita site-ul proiectului www.practicaharghita.ro sau ne puteți scrie la adresa de e-mail: office@practicaharghita.ro.