Primul Centru Educaţional de Mediu, un proiect pilot finanţat de guvernul german, ce va testa în România un model educaţional larg răspândit în Germania şi Europa de Vest „Educaţia pentru Dezvoltare Durabilă”, se va deschide anul viitor la Râşnov.

„Prima etapă a proiectului va începe în luna mai 2015, când zece experţi români, o parte angajaţi ai centrului, vor merge în Germania la specializare. Timp de nouă zile vor vedea la faţa locului cum funcţionează un Centru educaţional de acest fel, apoi vor lucra cu partea germană timp de un an la dezvoltarea programelor educaţionale la biroul din Râşnov şi le vor testa la şcoala ‘Peter Thal’ din Râşnov”, a precizat joi, într-o conferinţă de presă, Mihai Dragomir, unul dintre coordonatorii proiectului.
Potrivit acestuia, în iunie 2016, o echipă de experţi din Germania va veni la Râşnov pentru zece zile pentru a ajusta şi finaliza programele educaţionale, pentru ca, la 1 octombrie 2016, acestea să fie complet funcţionale.

„Sperăm să avem primele rezultate peste cinci ani, când avem speranţa că vom vedea copiii că au o altă gândire mai sănătoasă, care consumă lucruri sănătoase, care să preţuiască valorile pe care natura le are. Universitatea din Luneburg, alături de partenerii locali va lucra la elaborarea conţinutului şi a programelor educaţionale pentru acest nou centru, unde vor lucra trei angajaţi. De succesul acestui proiect pilot va depinde implementarea acestui sistem la nivel naţional prin alte centre similare”, a mai spus Mihai Dragomir.

Primarul oraşului, Adrian Veştea, s-a arătat foarte mulţumit că Râşnovul a fost selectat pentru acest proiect, ţinând cont că acest fond de mediu din Germania nu finanţează decât 10% în Europa, iar restul în Germania. „Faptul că la Râşnov va fi un centru pilot mă bucură foarte tare. Avem infrastructură, există condiţii foarte bune în toate şcolile oraşului pentru că în ultimii 10 ani toate au fost renovate şi modernizate. Din acest punct de vedere nu există nici un fel de probleme. Noi participăm în proiect cu spaţiile şi vom asigura utilităţile, iar contribuţia guvernului german este de 125.000 de euro. La acest centru vor putea veni toţi copiii din şcolile oraşului, dar şi din alte localităţi învecinate. Sperăm să fie un proiect care va ajuta elevii şi cadrele didactice”, a spus Adrian Veştea.

Proiectul „Educaţia pentru Dezvoltare Durabilă” cuprinde procese educaţionale, cere oamenilor să recunoască problemele prezentului şi ale viitorului, să le evalueze şi să participe la etapele de dezvoltare şi de construcţie a unei concepţii de viitor. Durabil, înseamnă sub acest aspect că generaţia de azi şi cele viitoare să aibă acces la resurse şi să le folosească la satisfacerea propriilor necesităţi. Educaţia pentru dezvoltare durabilă cuprinde teme precum ecologia, economia, componenta socială, precum şi al unei perspective globale.

Ţelul pentru dezvoltarea durabilă este ca indivizii să deprindă competenţe pentru a proiecta viitorul, în ideea unei dezvoltări durabile, susţin coordonatorii proiectului pilot. Partenerii locali implicaţi în proiect sunt Primăria Râşnov, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Şcoala „Peter Thal”, Universitatea „Transilvania”, Asociaţia de Ecoturism, Parcul Naţional „Piatra Craiului”, WWF România şi ProPark. AGERPRES