Elevi din clasele VIII-XII de la mai multe şcoli şi licee din Zalău vor realiza interviuri de istorie orală cu părinţii, bunicii sau alte persoane care au experienţa regimului comunist şi vor dialoga cu personalităţi locale ce le vor împărtăşi experienţele lor de viaţă şi privaţiunile de care au avut parte înainte de 1989, în cadrul unui inedit proiect educaţional.

Potrivit iniţiatorului şi coordonatorului proiectului, cercetătorul ştiinţific Marin Pop, din cadrul Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă-Zalău, o primă întrunire în cadrul iniţiativei educaţionale ce are ca temă experienţele de viaţă ale sălăjenilor în timpul regimului comunist va avea loc miercuri, la Muzeul de Artă „Ioan Sima”.

„Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă-Zalău, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al judeţului Sălaj, organizează, miercuri, dezbaterea cu tema „Experienţe de viaţă în România comunistă”. Este prima întrunire în cadrul proiectului educaţional care are ca temă experienţele de viaţă ale sălăjenilor în timpul regimului comunist. Grupul ţintă al proiectului îl constituie elevii claselor VIII-XII, care studiază istoria regimului comunist în România. Elevii de la şcolile amintite realizează o serie de interviuri de istorie orală, cu părinţii, bunicii sau alte persoane care au trăit, mai mult sau mai puţin, experienţa regimului comunist. Totodată, vor fi invitate personalităţi locale, care vor intra in dialog cu elevii şi le vor împărtăşi experienţele lor de viaţă şi privaţiunile de care au avut parte înainte de 1989″, a declarat Marin Pop.

Cele mai reuşite interviuri de istorie orală, din cadrul celor două întruniri organizate la Zalău – va mai avea loc încă o întrunire în luna mai – vor fi premiate cu un loc gratuit la Şcoala de vară „Corneliu Coposu”, pe care Fundaţia „Corneliu Coposu”, în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă-Zalău şi Inspectoratul Şcolar al judeţului Sălaj intenţionează să o permanentizeze începând cu acest an, la Bobota, satul natal al Seniorului. AGERPRES