Proiectul Erasmus+ ,,Following the footprints of Emperors” (,,Pe urmele împăraților romani”), desfășurat în perioada 2015-2018, la Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” din Tulcea, în calitate de partener, a ajuns la final. Ultima întâlnire transnațională din cadrul proiectului a reunit, săptămâna trecută, participanți din cele 8 țări partenere:  Italia, Germania, Bulgaria, Croația, Spania, Macedonia, Portugalia și  Turcia.

Workshop-urile de evaluare și de feedback din școală, pe platforme colaborative online, întâlnirea cu reprezentanții comunității locale, vizitarea relicvelor  locale ale Imperiului Roman, a vestigiilor istorice ale Dobrogei, a Deltei Dunării, precum și a obiectivelor turistice ale cetății noastre au fost un veritabil prilej de a valoriza aspectele specifice ale patrimoniului cultural care ne fac diferiți, dar și  ”rădăcinile” noastre comune,  care ne unesc, care au creat o cultură comună și pe care o moștenim de la același ancestru: Imperiul Roman.

Proiectul a avut un impact major asupra profesorilor și a elevilor din țările partenere, participanți la mobilități. Plus-valoarea proiectului a constat atât în  practici educaţionale diverse împărtășite de profesorii parteneri, cât și în experiențe inedite pentru elevii noștri: au avut oportunitatea de a se familiariza cu tradițiile, civilizațiile, cultura și normele din alte state europene, si-au construit o  imagine despre viața de zi cu zi a colegilor din alte țări, s-au cunoscut mai bine, și-au cunoscut mai bine cultura, și-au dezvoltat competentele lingvistice, au legat prietenii, dincolo de granițe.

„Experiența dobândită ne responsabilizează să o multiplicăm prin  metode de transfer ale rezultatelor proiectului la nivel orizontal, vertical și instituțional, în vederea abordării unor proiecte viitoare”, a declarat prof. Elena Darie, de la Şcoala Gimnazială „I.L. Caragiale” Tulcea.