grec_marius.jpgUniversitatea de Vest „Vasile Goldiş” face parte, prin Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative, într-un nou Proiect al Grupului de la Coimbra, sub genericul: COIMBRA GROUP DEVELOPMENT MASTER INITIATIVE: The Coimbra Group Development Master Intensive Programme, care se va desfăşura în perioada 21.07.2013 – 02.08.2013, la Huelva, în apropiere de Sevilla.

Conf. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative din cadrul UVVG, ne-a declarat că tematica proiectului este una generoasă: WATER AND DEVELOPMENT (Apa şi dezvoltarea), iar coordonatorii acestui Master Intensive Programe, sunt profesorii: PIERPAOLO FAGI, Professore di geografia umana, Dipartimento di Scienze Storiche, Geografiche e dell’Antichità, Sezione di Geografia „Giuseppe Morandini” Università degli Studi di Padova şi FRANCISCO ABATI, profesor la Universitatea din Salamanca.

În proiect sunt implicate următoarele universităţi europene: Universitatea Vasile Goldis din Arad (3 studenţi şi 2 profesori); Universitatea Bologna (3 studenţi şi 2 profesori); Universitatea Granada(2 studenţi şi 1 profesor); Universitatea Groningen (3 studenţi şi 2 profesori); Universitatea Leuven (3 studenţi şi 2 profesori); Universitatea Louvain (3 studenţi şi 1 profesor); Universitatea Padova (4 studenţi şi 2 profesori); Universitatea Poitiers (3 studenţi şi 1 profesor); Universitatea Siena (3 studenţi şi 1 profesor); Universitatea Szeged (3 studenţi şi 2 profesori); Universitatea din Salamanca – universitatea gazdă.

Delegaţia Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad este formată din conf. univ. dr. Marius Grec, Decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative, conf. univ. dr. Cristian Benţe, Directorul Departamentului de Ştiinţe Socio-umane, din cadrul SUPA şi trei studenţi masteranzi de la specializarea: ISTORIE ŞI CIVILIZAŢIE EUROPEANĂ, foarte buni vorbitori de limba engleză, limbă în care se desfăşoară întregul proiect.

Conf. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative din cadrul UVVG, a subliniat că, „GRUPUL DE LA COIMBRA (http://www.coimbra-group.be/) este format din 40 de universităţi, cele mai vechi şi de tradiţie din Europa, universităţi care sunt promotoare ale unui învăţământ de calitate şi care impun în Europa linia pe care trebuie să se desfăşoare acest învăţământ. Actul de constituire al Grupului a fost semnat în 1985 la Coimbra, de unde şi denumirea acestuia. În cadrul proiectului au fost cooptate două universităţi, care nu fac parte din această organizaţie universitară, dar unde se desfăşoară o activitate didactică şi de cercetare de calitate: Universitatea de Vest Vasile Goldiş din Arad şi Universitatea din Szeged”.

Între Universităţile care fac parte din Grupul de la Coimbra, în afara celor menţionate mai sus, amintim: University of Oxford, University of Cambridge, Universitat de Barcelona, Trinity College Dublin, Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg, University of Edinburgh, iar din România este doar o singura universitate cu drepturi depline, respectiv Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

„Pentru Universitatea de Vest VASILE GOLDIŞ din Arad este important că a devenit un partener al acestor universităţi de prestigiu, după o primă experienţă desfăşurată în anul 2011 în cadrul unui proiect asemănător: DEZVOLTAREA INDUSTRIALĂ ȘI DELOCALIZAREA (loc de desfăşurare fiind Padova şi Arad), în care s-a realizat o analiză asupra mediului de afaceri italian, din Regiunea Veneto şi implicaţiile delocalizării în Regiunea V Vest Romania, în special Arad şi Timişoara. Dovada acestei bune colaborări este invitaţia pe care Katholieke Universiteit Leuven, a făcut-o deja, prin profesorul Chris Kesteloot, de a participa în anul 2014 la un proiect asemănător, organizat de data aceasta de aceasta prestigioasa universitate din Belgia”, a precizat conf. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative din cadrul UVVG.