Proiect legislativ privind interzicerea majorării şi a indexării cu rata inflaţiei a taxelor universitare pe perioada stării de urgenţă şi un an după aceea

Deputatul PSD Ioan Dîrzu propune, într-o iniţiativă legislativă depusă la Parlament, interzicerea majorării şi a indexării cu rata inflaţiei a tuturor taxelor universitare pe perioada stării de urgenţă şi încă 12 luni după încetarea acesteia.

“Atât pe durată stării de urgenţă, cât şi după încetarea acesteia, pe toată durata anului universitar 2019-2020 şi a anului universitar 2020-2021 se interzice majorarea oricăror taxe universitare. Atât pe durata stării de urgenţă, cât şi după încetarea acesteia, pe toată durata anului universitar 2019-2020 şi a anului universitar 2020-2021 se interzice indexarea oricăror taxe universitare cu rata inflaţiei”, prevede proiectul privind completarea art.119 din Legea nr.1/2011 a educaţiei naţionale.

Iniţiatorul susţine, în expunerea de motive, că în contextul evoluţiei situaţiei epidemiologice internaţionale determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, a pandemiei declarată de OMS şi a stării de urgenţă, mai multe instituţii de învăţământ superior din România au demarat proceduri interne de majorare a taxelor universitare pentru studenţi.  El menţionează că universităţile invocă subfinanţarea învăţământului superior, salariile mici ale cadrelor didactice sau lipsa resurselor financiare pentru reabilitarea bazei materiale.

“Majorarea taxelor studenţilor într-o perioadă de criză pandemică globală reprezintă un act de cinism şi este contrar valorilor de solidaritate şi echitate pe care se bazează fondarea statului român şi funcţionarea serviciilor publice. (…) În contextul pandemiei actuale, se pune tot mai serios problema apariţiei unei crize economice şi financiare, cu impact implicit şi asupra bugetelor familiilor studenţilor români. În aceasta lumină, există riscul real ca foarte multe familii să nu-şi mai poată susţine copiii la facultate chiar şi în condiţiile de taxe actuale. Cu atât mai puţin vor avea resursele necesare să-şi susţină copiii în condiţiile majorării taxelor universitare în aceasta perioadă”, consideră iniţiatorul.

Proiectul se află în consultare publică la Camera Deputaţilor, care este primul for sesizat, Senatul fiind decizional. AGERPRES