liceul sportiv sv.jpgIntr-o perioada in care sistemul de invatamant se afla sub semnul schimbarii, in care se ridica multe semne de intrebare referitoare la calitatea actului educational, la rezultatele pe care le are scoala romaneasca, profesorii de la Liceul cu Program Sportiv Suceava incearca sa se perfectioneze, sa schimbe mentalitati.

Acest lucru a fost posibil si prin derularea unui proiect finantat de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale. Astfel, in perioada 10.10.2008 – 30.06.2009 in aceasta institutie s-a derulat proiectul Leonardo da Vinci Dezvoltarea competentelor metodice ale profesorilor de educatie fizica.

Noutatea acestui proiect consta in faptul ca s-a adresat profesorilor de educatie fizica – filiera vocationala, ce nu au beneficiat pana acum de astfel de proiecte. Faptul ca LPS are rezultate bune si foarte bune in diverse competitii sportive este un lucru bine stiut. Tocmai de aceea este laudabila dorinta acestora de a participa la un program care sa le dezvolte competentele, prin obiectivele pe care si le-a propus in parteneriat cu o scoala cu acelasi profil din Marea Britanie, Grange Sport School and Sports College.

Cei opt profesori, Ciprian Anton, Petru Brinduse, Eusebiu Ionescu, Bogdan Jelesneac, Liliana Petrachi, Lucia Purice, Gianina Rusu, Iustin Tatarau, cu diferite specializari in domeniul educatiei fizice, unii debutanti in invatamant, altii profesori cu gradul didactic I si cu multa experienta in domeniu, au castigat selectia si au avut sansa de a participa la stagiul din Marea Britanie in perioada 23.02.-9.03. 2009, stagiu ce a fost pregatit atat din punct de vedere lingvistic cat si cultural si pedagogic in tara.

Schimbul de bune practici, noile strategii cu care au venit in contact in orele de educatie fizica dar si in cadrul altor ore, modalitatile de motivare a elevilor care practica sport de performanta in UK folosind „ peer mentoring”, vizitarea de scoli, intalnirile cu profesorii de educatie fizica, participarea la conferinte si lectii practice, au condus la atingerea scopului propus in cadrul acestui proiect. O dovada a acestui fapt o constituie si obtinerea a mai multor produse finale: o programa de optional pentru disciplina sportiva “Netball”, un DVD ce cuprinde materialele realizate de-a lungul proiectului, un Glosar de termeni utilizati in sistemul educational din Marea Britanie si o carte ”Dezvoltarea competentelor metodice ale profesorilor de educatie fizica”, produse ce vor fi lansate in luna august a acestui an.

Ce este demn de mentionat la finalul acestui proiect este elementul de noutate, adus prin incercarea de introducerea a unui sport nou in Romania, netball-ul (care se practica in UK de foarte mult timp), materialele publicate, cat si dorinta de a impartasi din experienta acumulata, prin activitatile ce le vor derula in regim de voluntariat in cadrul Scolii de Vara pentru Juniori, organizata de AESv in parteneriat cu LPS in acest an la sfarsitul lunii august.

Echipa de proiect, prof. Dumitru Bernicu, prof. Petru Brinduse, inst. Adriana Nichitean, prof. Maria Pavelescu, spera ca roadele acestei perfectionari sa se amplifice in activitatile pe care cei opt profesori le vor derula la clasa si nu numai. Cei opt profesori vor desfasura activitati si la scoala de vara a Asociatie Educatorilor Suceveni, care va avea loc la Liceul cu Program Sportiv Suceava in perioada 17- 28 august.