alecsandri_bc_craciun.jpgPe 18 decembrie, în holul Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” din Bacău a avut loc cea de a III-a ediţie a Simpozionului concurs „Datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou”, din cadrul proiectului judeţean „Promovarea specificului naţional prin specific regional.”

Coordonatorii proiectului sunt prof. Călin Boambă din partea colegiului şi conf.univ.dr. Ioan Dănilă din partea Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău. Proiectul a pus în acţiune elevii colegiului din toţi anii liceali, care au pornit în explorarea judeţului, de unde s-au întors cu cinci tradiţii autentice, unele chiar considerate dispărute.

Elevii participanţi la proiect s-au documentat cu privire la specificul şi originea obiceiurilor prezentate, punând în scenă scurte momente artistice. Aşa se face că elevii au îmbrăcat straiele populare româneşti şi s-au pus pe jucat ursul, capra sau dansul mocanilor. Aceste tradiţii pe baza cărora s-au realizat documentare şi s-au prezentat pe viu jocurile şi teatrul folcloric, au fost: „Mocanii” din Slobozia-Stănişeşti, „Urşii” din Asău, „Capra cu harapi” din Lipova, „Banda lui Bujor” din Apa – Asău şi „Șezătoarea de la Cleja”. Elevii constituiţi în grupe de 5-8 persoane şi coordonaţi de profesorul de ştiinţe socio-umane, Călin Boambă, s-au prezentat peste aşteptări, în faţa juriului, format din 5 experţi: interpretul de muzică populară, Anton Achiţei, conf. univ. dr .Ioan Dănilă, prof.dr. Viorel Cruceanu, prof. Elena Bostan, poet şi prof. Ioan Stoica. Premiul I a fost câştigat de elevii clasei a XI-a C, care au prezentat într-un mod original tradiţiile din comuna Lipova.

Invitaţii speciali au fost Urşii din Asău care au făcut deliciul spectatorilor din Holul Central, prin frumuseţea jocurilor şi costumelor. Au mai prezentat colinde româneşti autentice Corul colegiului nostru, coordonat de prof. Irina Negrea, elevi de la Colegiul de Artă „George Apostu” din Bacău, şi studenţi de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău. Alţi profesori implicaţi în proiect au fost: Nemeş Lăcrămioara şi Pătrăşcan Luminiţa.

Împreuna, elevii, studenţii si chiar masteranzii vor aduna in timp toate informaţiile, pozele si imaginile necesare pentru a readuce in prim plan specificul moldav al datinilor, astfel încât si generaţiile viitoare sa se poată bucura de ele.