Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) implementează un proiect transfrontalier cu finanţare europeană, în valoare de aproximativ un milion de euro, ce vizează eficienţa energetică şi sursele de energie regenerabilă, în colaborare cu trei unităţi administrative teritoriale, respectiv comuna Şcheia şi Vama, precum şi oraşul Liteni.

USV continuă implementarea proiectului transfrontalier New Energy Solutions in Carpathian area – NESiCA, HUSKROUA/1702/6.1/0014, în cadrul programului ENI CBC 2014-2020 Ungaria-Slovacia-România-Ucraina, participând în calitate de partener, alături de regiunea Sabolcs-Satmar Bereg din Ungaria, ONG-ul Centrul de Iniţiative European din Ucraina, Universitatea Tehnică din Kosice – Slovacia, Universitatea din NyĂ-regyhaza – Ungaria şi Universitatea Naţională Uzhgorod – Ucraina, ultima fiind beneficiarul principal al proiectului.

Proiectul se desfăşoară în perioada 1 mai 2020 – 31 aprilie 2022, bugetul total al proiectului fiind de 1.104.707,30 euro (5.335.736,25 lei, din care alocat de Uniunea Europeană 994.236,56 (4.802.162,58 lei, iar bugetul USV este de 124.313,72 euro (600.435,26 lei).

Potrivit sursei citate, obiectivul general al proiectului este promovarea eficienţei energetice şi a surselor de energie regenerabile prin activităţi de educaţie în universităţi şi comunităţi ce vizează utilizarea durabilă a mediului în regiunile de frontieră.

Prin activităţile proiectului se doreşte o îmbunătăţire a situaţiei regionale cu privire la utilizarea durabilă a mediului în zona transfrontalieră prin aplicarea soluţiilor energetice eficiente şi inovatoare în comunităţile partenere.

Ideea principală a acestui proiect se reflectă în rezultatul discuţiilor anterioare între partenerii implicaţi, care cred în îmbinarea eficientă a programelor educaţionale în domeniul energiei şi a abordărilor practice în comunităţi, conducând la realizarea unor schimbări comportamentale pe termen lung în utilizarea raţională a energiei şi utilizarea energiei provenită din surse regenerabile.

Principalii beneficiari ai proiectului sunt locuitorii comunităţilor locale care au nevoie de cele mai bune practici şi exemple de economisire a energiei prin utilizarea energiei regenerabile, dar şi prin implementarea măsurilor de eficienţă energetică în cazul clădirilor, toate acestea fiind posibile, într-o primă etapă, prin programele de conştientizare desfăşurate în cadrul proiectului.

Potrivit USV, în această perioadă, s-a desfăşurat o primă întâlnire a reprezentanţilor comunităţilor din cele patru ţări partenere, care a reunit în mediul online peste 50 de participanţi, membri ai celor cinci echipe de implementare a proiectului NESiCA din Ucraina, Slovacia, Ungaria şi România, dar şi reprezentanţi ai celor trei comunităţi locale din regiunile fiecărui partener.

Scopul acestei video-conferinţe a fost acela de a prezenta cele mai bune soluţii în ceea ce priveşte eficienţa energetică, identificate pentru comunităţile locale ale fiecărui partener, fiecare, prin expertul desemnat, prezentând situaţia actuală şi perspectivele pe termen lung în domeniul eficienţei energetice, dar şi posibilităţile de exploatare, utilizare a energiei alternative.

Workshop-ul a fost moderat de unul din partenerii proiectului NESiCA, Centrul de Iniţiative Europene din Ucraina, reprezentat de Nataliya Nosa, care a expus obiectivele proiectului şi unele aspecte legate de importanţa şi natura provocărilor în regiunile transfrontaliere, ce trebuie reflectate în conceptul de energie ce va fi dezvoltat în cadrul acestui proiect. AGERPRES