uvvg_huro.jpgLa Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” (UVVG) din Arad a fost lansat, vineri, proiectul ”Platforma de Cercetare Integrată Transfrontalieră pentru Identificarea Proceselor Celulare cu ţinte Potenţiale pentru Terapia Personalizată a Cancerului”, HU-RO/1101/173/2.2.1, care se va derula în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România- Ungaria şi are o valoare de 1.948.824 de euro. Alături de Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad, parteneri în cadrul proiectului sunt Universitatea de Ştiinţe din Szeged şi Centrul de Cercetări Biologice al Academiei de Ştiinţe din Ungaria.

”Durata de derulare a proiectului este de 24 de luni, urmând a se finaliza în luna decembrie 2014. În cadrul proiectului sunt prevăzute trei categorii de activităţi, anume achiziţia unor echipamente de cercetare performante, realizarea de cercetări complexe în domeniul terapiei personalizate a cancerului, precum şi organizarea unei şcoli de vară cu cursuri şi activităţi practice organizate în comun cu partenerii maghiari”, a declarat, vineri, pentru AGERPRES prof. univ. dr. Anca Hermenean, prorector al UVVG Arad, manager de proiect din partea română.
La rândul său, preşedintele UVVG Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, a arătat că în prima jumătate a acestui an, universitatea arădeană va achiziţiona, în cadrul proiectului, echipamente de cercetare în valoare de 600.000 de lei, care vor fi amplasate în Institutul de Ştiinţe al Vieţii din cadrul UVVG Arad.

”Astfel, vor fi achiziţionate două echipamente de prelucrare a probelor biologice şi nebiologice pentru Centrul de Microscopie Electronică ‘George Emil Palade’, din cadrul Institutului de Ştiinţe ale Vieţii; se va dota Biobaza (a cărei amenajare, în paranteză fie spus, va fi finanţată de UVVG. n.r.), cu spaţii moderne de cazare pentru animale de laborator, incluzând cuşti ventilate şi monitorizate electronic; se va moderniza sala de tratamente şi intervenţii chirurgicale; se vor achiziţiona analizoare de biochimie şi hematologie specifice de uz veterinar”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean.

Specialistul a mai spus că va fi înfiinţat un laborator de imagistică ‘in vivo’, prin care animalele de laborator vor putea fi monitorizate live în timpul experimentelor şi vor putea fi cuantificaţi diferiţi parametri la nivel tisular, celular şi molecular. De asemenea, vor fi achiziţionate echipamente importante pentru laboratoarele de biologie celulară şi moleculară, genetică şi culturi de celule.

Cercetările la Arad se vor desfăşura în laboratoarele Institutului de Ştiinţe ale Vieţii din cadrul UVVG, la ele urmând să participe biologi, chimişti, medici, cercetători implicaţi direct în desfăşurarea activităţilor din cadrul proiectului. Aceştia vor colabora continuu, cu cadre didactice şi alţi medici specialişti în cercetarea oncologică, din cadrul Clinicii de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

”Pe lângă activităţile de cercetare, proiectul va permite specializarea a 124 de tineri cercetători români şi maghiari în cadrul unei şcoli de vară transfrontaliere, organizată cu scopul iniţierii acestora în tehnici de microscopie şi cercetare imagistică la nivel european”, a mai precizat preşedintele UVVG Arad.

Potrivit spuselor preşedintelui UVVG Arad, din statistici rezultă că judeţul Arad se situează între primele cinci din ţară în ceea ce priveşte incidenţa cancerului. În acest context, se apreciază că prin aceste cercetări, universitatea îşi va aduce un aport substanţial la elucidarea unor mecanisme celulare şi moleculare care vor sta la baza construirii unor terapii personalizate în tratarea cancerului şi care, pe viitor, va putea spori eficacitatea tratamentului chimioterapeutic al pacienţilor neoplazici.

”Rezultatele cercetărilor comune româno-maghiare din cadrul proiectului vor fi concentrate într-un ghid de recomandări privind posibilele protocoale terapeutice îmbunătăţite, care vor putea fi preluate de medicii oncologi şi utilizate în practica medicală”, a adăugat profesorul Ardelean.
Partea maghiară a fost reprezentată de prof. dr. Imre Boros, de la Universitatea de Ştiinţe din Szeged şi prof. dr. Istvan Krizsbay, de la Institutul de Cercetări Biologice al Academiei de Ştiinţe din Ungaria, cu sediul în Szeged. AGERPRES