unatc_logo.jpgUniversitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti (UNATC) lansează miercuri un proiect cu fonduri europene care vizează înfiinţarea unor laboratoare cu echipamente de ultimă generaţie în domeniul audiovizualului.

Proiectul se numeşte „Centrul Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Creative – CINETic” şi este realizat în cadrul Programului Operaţional sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” – cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională „Investiţii pentru viitorul dumneavoastră”, informează un comunicat al UNATC.

Centrul va avea şase laboratoare dotate cu 10 linii complexe de echipamente de cercetare ştiinţifică şi 10 tehnologii inovativ-creative de vârf în domeniul audiovizualului: Laborator de Tehnici Digitale Creative în Cinematografie, Laborator de Interacţiune Digitală Sunet Lumină, Laborator de Animaţie Digitală, Laborator Design Decor Virtual şi Realitate Augmentată, Laborator de Interacţiune Digitală, Laborator de Dezvoltare Cognitivă şi Psihologie Aplicată prin Experienţe Imersive, se arată în comunicatul semnat de directorul proiectului, conf. univ. dr. Nicolae Mandea.

Pentru înfiinţarea Centrului CINETic a fost achiziţionată o clădire cu trei etaje, pe str Tudor Arghezi 3B (în spatele Teatrului Naţional), proiectul oferind totodată posibilitatea creării şi a 12 noi locuri de muncă în domeniul cercetării, într-un interval de 16 luni. Cele şase laboratoare vor crea începând cu anul universitar 2015 – 2016 importante oportunităţi de cercetare atât pentru studenţii UNATC, cât şi pentru cadrele didactice implicate în activitatea de cercetare.

Proiectul este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Educaţiei Naţionale în calitate de Organism Intermediar (OI), în numele şi pentru Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” (POS CCE).

Valoarea totală a proiectului este de 39.546.495 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 35.000.000 lei, aproximativ 8 milioane de euro. Conform Ghidului de finanţare, UNATC nu cofinanţează acest proiect, întreaga sumă fiind asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională şi din bugetul naţional, se mai arată în comunicat. AGERPRES