La Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a avut loc pe 24 februarie lansarea oficială a proiectului intitulat „Îngrijiri de sănătate pentru mame şi copii cu statul socio-economic precar în Arad, România”, la eveniment fiind prezent şi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

Potrivit rectorului UVVG Arad, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, ţinta principală a proiectului o constituie asistenţa maternală şi perinatală a nou-născuţilor pentru femei şi copii fără posibilităţi materiale, care nu au acces la îngrijire medicală, în principal fiind vizate comunităţile de romi din judeţul Arad.

„În cadrul proiectului, îngrijirea maternală va fi asigurată femeilor din zonele sărace ale judeţului Arad, cărora le lipseşte accesul la îngrijire medicală, îngrijirea maternală urmând să asigure naşterea de copii sănătoşi, de către mame sănătoase. Proiectul implică pregătirea şi educarea medicilor şi a moaşelor, care vor furniza îngrijirea maternală şi planningul familial”, a declarat, între altele, prof univ. dr. Coralia Cotoraci.

Munca va fi efectuată de medici şi moaşe ai Secţiei de Obstetrică şi Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, ai UVVG Arad, conducerea proiectului fiind asigurată de conf univ dr Gheorghe Furău, şeful departamentului de profil din cadrul Facultăţii de Medicină a UVVG Arad.

În cadrul proiectului, UVVG Arad va colabora cu White Ribbon for Alliance for Safe Motherhood, Sweden (Alianţa Panglicii Albe pentru Siguranţa Maternală, Suedia), Institutul Karilinska şi Spitalul Universitar Stockholm, Suedia, Asociaţia Suedeză a Moaşelor; Asociaţia Moaşelor din România; Asociaţia Salvaţi Copii, România.

Vorbind despre acest proiect, ministrul Florian Bodog l-a apreciat ca foarte important în contextul naţional, arătând că acest model poate fi apoi preluat şi în alte zone ale ţării. „Săptămâna viitoare, luni, va intra pe ordinea de zi a guvernului Ordonanţa de Urgenţă care reglementează asistenţa comunitară. Acest proiect legislativ trebuie adoptat în regim de urgenţă, pentru că el a fost depus în anul trecut la Senat, dar a fost depus foarte târziu şi s-a clasat. Iar în cazul în care nu adoptăm această Ordonanţă de Urgenţă, vom avea o problemă cu dezangajarea banilor din fondurile europene alocate pentru centrele de asistenţă comunitară. Proiectul poate fi folosit ca pilot, deoarece se adresează mamei şi copilului din comunităţile dezavantajate, sărace, comunităţilor de romi şi nu numai. Practic îl putem folosi ca parte dintr-un program pilot pentru a genera politicile în ceea ce priveşte funcţionarea centrelor de asistenţă comunitară”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. AGERPRES