usab timisoara.jpgUniversitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) din Timişoara a obţinut mai multe brevete la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii – Pro Invent, desfăşurat la Cluj, prin care s-ar putea aduce beneficii economiei şi stării de sănătate a oamenilor, prin tratarea unor boli grave.

Despre cele mai novative invenţii ale cercetătorilor de la USAMVB Timişoara s-a vorbit, marţi, în cadrul unei conferinţe: realizarea unor creme folosite în dermatologie, chiar şi în afecţiuni oncologice benigne şi maligne, care folosesc extracte din porumb sau din cătină, crearea unor alimente destinate celor care au diabet sau intoleranţă la gluten, unguente din extract de castravete amar şi ciuperci pentru afecţiuni oncologice sau antimicotice pe bază de extract de usturoi.

Un colectiv de cercetători ai USAMVB, condus de prof. Delia Dumbravă, a reuşit realizarea unui unguent farmaceutic pe bază de extract carotenoidic din porumb, folosit în tratarea diferitor afecţiuni ale pielii.

“În momentul în care am scris lucrarea de diplomă, în urmă cu zece ani, am decis să realizez acest unguent. Este cunoscută proprietatea cataplasmelor din mălai, folosite de bunicii noştri la ţară. Se ştie că are proprietăţi de închidere a diferitor răni ale pielii. A urmat o perioadă lungă de cercetare, ulterior o etapă necesară pentru brevetarea acestui unguent, iar în acest moment unguentul este brevetat şi folosit la diferite tratamente. Pe bază de voluntariat am testat aceste unguente pe pacienţii de la Clinica de Dermatologie şi s-a observat că a ajutat inclusiv la tratarea unor cazuri grave, de cancer al pielii. Ca urmare a succesului obţinut, a fost decisă continuarea studiului şi în cadrul unităţii de specialitate în domeniul oncologic”, a declarat prof. dr. Delia Dumbravă, cea care a condus grupul de cercetători care a creat unguentul.

Un alt grup de cercetători ai USAMVB, condus de prof. dr. Ersilia Alexa, a produs zece alimente speciale, destinate celor care au intoleranţă la gluten sau pentru diabetici: cozonaci, cel mai interesant fiind cel gătit cu fructe de cătină, biscuiţi cu conţinut glucidic scăzut, paste făinoase speciale. Pentru copii a fost realizat un premix nutritiv cu extract de linte şi cătină, un premix cu un conţinut foarte bun de fier. Produsele au fost deja testate cu succes la Clinica de pediatrie din Timişoara, rezultatele benefice fiind vizibile deja, potrivit Ersiliei Alexa.

Castravetele amar şi diverse soiuri de ciuperci medicinale au condus un alt grup de cercetărori ai USAMVB, supravegheat de conf. Dorica Botău, la realizarea unui medicament sub formă de pulbere şi de capsule, cu efecte în domeniul cancerului.

“Preparatul are aplicabilitate în tratarea cancerului. Realizarea acestui produs farmaceutic este dificilă, realizarea extractului se face în laborator. Planta o obţinem pe lotul experimental din cadrul universităţii, toată vara lucrez în seră la cultivarea şi la recoltarea acestei plante”, a spus Dorica Botău.
Prorectorul USAMVB Timişoara, prof. univ. dr. Gheorghe Dărăbuş, a condus o a patra echipă de cercetători, care au realizat un unguent antimicotic pe bază de usturoi. Acesta a fost deja folosit în cadrul clinicii veterinare a universităţii, la câini şi la pisici, iar efectele adverse constatate la produsele clasice, chimice, nu apar.

Etapa următoare a acestui proces va fi cea de lansare pe piaţă a acestor brevete, dar există temerea apariţiei “copiilor” produselor primare. “Noi am fost contactaţi de diferiţi producători în domeniu pentru folosirea acestor brevete. Este dificil de lucrat, pentru în momentul în care brevetele sunt cedate, ei au proprietatea asupra lor. Totuşi, trebuie să ne gândim la utilizarea cât mai eficientă a rezultatelor acestor cercetări. Ne gândim să angajăm oameni de specialitate care să se gândească la fructificarea la maxim a produselor realizate deocamdată în regim de laborator. În final, acestea vor aduce venituri şi pentru instituţie”, a declarat prof. univ. dr. Paul Pârşan, rectorul USAMVB Timişoara. AGERPRES