Un grup format din 30 de specialişti din şapte ţări europene, partenere în proiectul Leonardo da Vinci, va participa, între 6 şi 9 septembrie, la Liceul pentru deficienţi de vedere din Cluj-Napoca, la o reuniune dedicată iniţierii unor noi proiecte de colaborare.

Participanţii la întâlnirea de la Cluj-Napoca vor aborda aspecte referitoare la drepturile copiilor cu dizabilităţi, un accent deosebit fiind pus pe necesitatea sprijinirii constante a acestora, în condiţiile în care un copil are cu mult mai multă nevoie decât un adult de un mediu care să nu fie ostil faţă de deficienţa sa.

Abordarea pozitivă a persoanei cu handicap, evidenţierea potenţialului ei, a domeniilor în care se poate afirma şi avea competenţe distincte, oferta educaţională specială, serviciile de tip personalizat care i se pot oferi, modul în care trebuie integrat în societate un nevăzător sunt reperele în baza cărora se vor elabora noile proiecte comune, transfrontaliere, pe termen scurt şi mediu, în care liceul clujean va fi partener. Proiectul Leonardo da Vinci este finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului ”Învăţare pe tot parcursul vieţii”.


Instituţia clujeană a derulat, în acest an, un proiect în parteneriat cu şase unităţi de învăţământ cu acelaşi profil, din Bulgaria, Franţa, Germania, Irlanda, Olanda, şi Danemarca – ţară care a coordonat desfăşurarea acestuia. Liceul pentru deficienţi de vedere va fi vizitat, luni, 6 septembrie, şi de o delegaţie franceză de medici, condusă de Francis Guiteau, preşedintele Reţelei de specialişti în domeniul deficienţelor de vedere din Europa (ENVITER – European Network for Vision Impairment Training, Education and Research). Unitatea clujeană de învăţământ participă, din 2008, la derularea unor proiecte europene, în calitate de membru activ al ENVITER.


În luna aprilie a acestui an, Liceului pentru deficienţi de vedere i-a fost acordat titlul de ”Şcoală Europeană” de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Parlamentului din Bucureşti. Liceul pentru deficienţi de vedere este prima şcoală pentru nevăzători din România. În anul 2000, unitatea educaţională cu profil special a împlinit 100 de ani de activitate. Elevii liceului provin din peste 20 de judeţe ale ţării. În şcoală îşi desfăşoară activitatea singura echipă sportivă din ţară pentru Torball (fotbal pentru nevăzători). Echipa s-a calificat în finalele campionatelor europene de profil, cucerind, în 2006, Medalia de Aur la competiţia continentală din Elveţia. AGERPRES