200 de romi fara scoala din comuna botosaneana Cosula intentioneaza sa-si faca studiile elementare in cadrul proiectului PHARE – „A Doua Sansa”.
Anuntul a fost facut la Institutia Prefectului, in cadrul intalnirii Grupului de Lucru Mixt Judetean de Implementare a Strategiei Guvernului Romaniei pentru Imbunatatirea Situatiei Romilor din judetul Botosani.

La intalnire au luat parte prefectul Gheorghe Sorescu, subprefectul David Salgau, consilierul prefectului pe problemele romilor, Semiramida Balan, reprezentanti ai institutiilor din Grupul de Lucru Mixt si reprezentanti ai comuunitatii rome. A raspuns pozitiv invitatiei si Adrian Marin, expert in training in cadrul proiectului PHARE, implementat de Secretariatul General al Guvrnului Romaniei. „Inspectoratul Scolar Judetean poate cere infiintarea grupelor de in localitatile in care exista cereri. Plata cadrului didactic care va sustine cursurile se va face direct de la Ministerul Educatiei”, a declarat Adrian Marin.

Acesta a mai lansat ideea infiintarii unei gradinite estivale, la care sa participe copiii romi care urmeaza intre in clasa I. „In judetele in care astfel de proiecte au fost deja implementate s-au vazut deja realizarile. Copiii au avut achizitiile minime pentru scolarizare si au depasit si barierele lingvistice, avand in vedere faptul ca multi dintre ei nu cunosteau limba romana”, a mai declarat Marin.

De asemenea, a fost readusa in dicutie importanta mediatorilor scolari, care pot preveni abandonul scolar si pot populariza in randul etnicilor facilitatile de care se pot bucura copiii daca isi continua studiile, de tipul „Banilor de Liceu” sau al burselor sociale.

Pana la intalnirea urmatoare a Grupului de Lucru Mixt, fiecare institutie va trebui sa-si realizeze propriul plan de actiune in vederea ajutorarii comunitatii rome, urmand ca acestea sa fie centralizate intr-o strategie judeteana ce va fi implementata pe parcursul anului 2008.

„Ma bucur ca am depasit faza teoretica si discutam, concret, pe proiecte”, a spus prefectul Gheorghe Sorescu dupa intalnire. „Si pentru ca acestea sa continue in toate domeniile, toate institutiile si primariile vor trebui sa-si prevada in bugetul pentru 2008 fonduri pentru problemele romilor. Aceasta va fi una din temele intalnirii pe care o vom avea la sfarsitul lunii noiembrie, in cadrul Colegiului Prefectural”, a mai spus primul reprezentant al Guvernului in teritoriu.