eulabel.jpgCele mai inovatoare proiecte in domeniul predarii si invatarii limbilor straine au primit certificatul European Language Label din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Reprezentantei Comisiei Europene si Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

„Multilingvismul simbolizeaza valorile pe care Europa le promoveaza, respectul diversitatii si refuzul uniformitatii. Noua strategie pentru o politica dedicata multilingvismului are nevoie de proiecte cum sunt cele premiate astazi, in care regasim atat expertiza in domeniu, cat si idei proaspete”, a declarat seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Nicolae Idu.

Potrivit acestuia, romanii au caracteristici native, care le permit sa invete usor limbile straine. „Invatarea limbilor straine ne ofera multe avantaje. A invata o limba straina in plus este si o oportunitate de a ne imbogati in plan personal, dar si cultural. Cei care cunosc limbi straine sunt mai competitivi pe piata fortei de munca”, a afirmat Idu. El a multumit pentru implicare inspectorilor scolari judeteni care au avut un rol important, reusind sa creasca rata de participare la concurs cu 15% fata de anul precedent.

„Este dorinta popoarelor Europei sa construiasca o singura Uniune, alcatuita din natiuni, comunitati si culturi diverse, o Uniune intemeiata pe schimbul de idei si traditii, pe acceptarea reciproca a unor popoare cu istorii diverse, dar cu un viitor comun. A construi o casa comuna in care sa traim impreuna inseamna, printre altele, sa dobandim abilitatea de a comunica unul cu celalalt, sa ne intelegem mai bine unul pe celalalt, inseamna sa invatam sa vorbim alte limbi pentru a deveni mai deschisi spre ceilalti, spre culturile si perspectivele lor”, a declarat, la randul sau, consilierul ministrului Educatiei, Remus Pricopie.

In cadrul proiectelor desfasurate de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, o serie de elevi romani s-au putut deplasa si invata, pentru anumite perioade de timp, in scoli din strainatate, iar elevi din strainatate au venit pentru a studia in Romania. Totodata, elevii romani au putut coresponda on-line cu elevi din alte tari, in mai multe limbi de circulatie.

In anul 2008, au fost primite 31 de candidaturi pentru European Language Label (cu circa 15% mai multe ca in anii trecuti) din toate regiunile Romaniei, acestea fiind depuse de diverse institutii, de la scoli si licee, pana la companii private. Toate proiectele selectate au primit o diploma semnata de comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, precum si de ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Ecaterina Andronescu. Institutiile pot folosi certificatul European Language Label si sigla asociata in toate prezentarile si materialele referitoare la proiectul premiat.

Romania participa la aceasta initiativa a Comisiei Europene pentru a-l saptelea an. Obiectivul acestei initiative europene este de a stimula interesul pentru invatarea limbilor straine, prin identificarea si diseminarea de proiecte inovatoare la toate stadiile, de la gradinita la invatamantul pentru adulti. Au primit certificatul European Language Label Liceul Teoretic „Jean Louis Calderon” din Timisoara, Liceul cu program sportiv din Roman, Liceul Pedagogic „Alexandru Vlahuta” din Barlad, Scoala „Avram Iancu” din Dej, Colegiul National „Mihai Eminescu” din Iasi, Liceul de Arta „Stefan Luchian” din Botosani, Info Project SRL din Baia Mare, Scoala nr. 17 din Botosani.