Proiectul „Detectivii biodiversităţii urbane”, care se derulează în Timişoara pe parcursul lunii septembrie, îşi propune să cartografieze o parte a florei şi faunei din municipiu cu ajutorul comunităţii locale, invitând cetăţenii să se înscrie ca voluntari în acest demers.

„Dacă în multe proiecte de la Romanian Science Festival vorbim despre ştiinţă şi despre tehnologiile care aduc ideile cercetătorilor la viaţă, în luna septembrie dorim să ne extindem perspectiva prin intermediul unei noi iniţiative: detectivii biodiversităţii urbane. Proiectul îşi propune să aducă oamenii mai aproape de natura urbană, cu scopul de a informa şi conştientiza locuitorii oraşului asupra importanţei ecosistemelor naturale la nivel de oraş. Vă invităm cu mic, cu mare, să formăm comunitatea iubitorilor şi a cunoscătorilor de natură”, precizează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES.

„Detectivii biodivesităţii urbane” este un proiect de tip „citizen science”, participanţii fiind invitaţi să descopere şi să fotografieze anumite specii de plante, insecte sau păsări (sau orice alte animale) şi să încarce fotografiile pe pagina proiectului de pe aplicaţia iNaturalist.

Iniţiatorii proiectului au mai pregătit şi alte activităţi pentru voluntari şi comunitate, care se vor desfăşura atât în Timişoara, cât şi online, pe pagina Romanian Science Festival (RSF) şi pe platforma iNaturalist.

Printre activităţile pregătite de organizatori se regăsesc: un „joc urban” care cuprinde provocări interactive pentru locuitorii de toate vârstele, un webinar special pe tema biodiversităţii, un workshop care să ofere o imagine mai amplă despre vieţuitoarele prezente în jur, ateliere de „story mapping”, ateliere de pictură botanică atât pentru adulţi cât şi pentru copii, vânătoare de comori de biodiversitate.

Toate aceste activităţi îşi propun să conecteze oamenii cu natura urbană şi să atragă atenţia asupra biodiversităţii în spaţiile obişnuite din oraş, printr-o serie de intervenţii ştiinţifice şi artistice. Participarea la activităţi ajută participanţii să dezvolte abilităţi şi cunoştinţe de identificare a florei şi faunei urbane, esenţiale pentru a deveni un detectiv al biodiversităţii.

Echipa de proiect este formată din experţi în diferite domenii, cercetători sau profesionişti din ţară şi din străinătate.

Proiectul „Detectivii biodiversităţii urbane” este organizat de Romanian Science Festival în parteneriat cu Asociaţia Cartografică din România şi este finanţat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Timişoara. Programul este coordonat la nivel naţional de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, fiind finanţat de o companie privată şi implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.

Romanian Science Festival este primul festival naţional de ştiinţe din România. Iniţiativa s-a născut din dorinţa de a implica cercetătorii şi studenţii români din diaspora în sistemul de educaţie din România cu scopul de a atrage elevii spre disciplinele ştiinţifice. Comunitatea mentorilor RSF a ajuns la peste 80 de studenţi, cercetători şi profesionişti români din diaspora care se implică în diferite activităţi ale Romanian Science Festival, târguri de ştiinţă, webinarii, vizite la clasele online, concursuri. De la lansare în 2019, Romanian Science Festival a adus ştiinţa în peste 150 de şcoli din România şi a ajuns la peste 100.000 de elevi. AGERPRES