După vacanța de Paște, doi elevi în clasa a XII-a la Colegiul Național  ,,Costache Negruzzi” din Iași, olimpici naționali, au lansat un proiect inedit – Elevi pentru elevi în carantină” – pentru a-i ajuta să învețe la diferite discipline de studiu pe semenii lor, în timpul izolării.

Ana Ioniță și Ilie Tudor, susținuți de profesorii și conducerea Colegiului Național  ,,Costache Negruzzi” Iași, au creat o comunitate formată la început din 20 de olimpici ieșeni, elevi la prestigioase instituții de învățământ preuniversitar din Iași, precum Colegiul Național, Liceul Teoretic de Informatică ,,Grigore Moisil”, Colegiul Național ,,Emil Racoviță”, care acum numără peste 50 de elevi voluntari din Iași, Suceava și București.

Prin acest proiect, lansat în data de 21 aprilie 2020 pe pagina de Facebook „Elevi Pentru Elevi în Carantină”, inițiatorii s-au gândit că pot face această perioadă mai ușoară pentru elevii din județul Iași și din țară, mediul urban și rural, facilitându-le învățarea de acasă prin comunicare on-line. Motto-ul lor este ,,Nu vrem ca izolarea să oprească învățarea”, susținând continuarea studiului și motivându-se unii pe alții. Astfel, au creat un grup de elevi voluntari cu rezultate deosebite la învățătură,  pasionați și dornici să îi ajute pe elevii din clasele VIII-XII, oferindu-le răspunsuri la întrebările disciplinelor școlare studiate, la teme sau proiecte, pregătire pentru examene.

Proiectul s-a bucurat de un real interes din partea elevilor chiar din primele zile de la lansare. El se desfășoară on-line, fiind promovat pe pagina de Facebook disponibilă la adresa https://www.facebook.com/Elevi.Pentru.Elevi.In.Carantina/ , accesată de elevii din toată țara, unde aceștia pot vedea și alege în ce mod pot fi sprijiniți de către voluntarii olimpici.  De asemenea, a fost creat și  un grup public (https://www.facebook.com/groups/278688923159189/?ref=share ) cu sugestii de materiale educative, precum link-uri, videoclipuri explicative de pe YouTube, recomandări de cărți etc.

La o săptămână de la lansarea proiectului, s-au înscris 80 de elevi beneficiari din clasele VIII-XII din județul Iași și din țară, prin completarea unui formular de pe pagina de Facebook dedicată. Ulterior, un voluntar intră în contact cu solicitantul pentru a răspunde la întrebările de la disciplina care prezintă dificultăți de învățare. Materiile cele mai solicitate de elevi sunt cele pentru examenele naționale: matematică, limba și literatura româna, informatică, istorie, chimie, engleză, logică. Metoda peer-to-peer, de la elev la elev, a fost folosită și în contextul activităților școlare anterioare, cu rezultate bune și o motivație sporită pentru progresul elevilor.

„Proiectul Elevi Pentru Elevi în Carantină reflectă îmbinarea ideală între ce vrem noi să facem pentru alții și situația actuală prin care trecem cu toții. Ne bucurăm de impactul pe care vedem că îl are inițiativa noastră, atât în județul nostru, cât și în altele. Acum avem nevoie de cât mai mulți voluntari ca să putem să fim solidari cu și mai mulți elevi din țară în aceste vremuri grele”, declară inițiatoarea proiectului, Ana Ioniță.

Proiectul nu are nicio finanțare, toate activitățile fiind gratuite și animate de dorința elevilor de a fi în contact unii cu alții și de a oferi suport pentru învățare și susținere morală.

Inspectoratul Școlar Județean Iași susține proiectul elevilor olimpici, promovând inițiativa acestora în comunitate și oferindu-le suportul educaţional necesar pentru organizarea învățarii on-line și pregătirea elevilor pentru examenele naționale. Inspectorul școlar general al I.Ș.J. Iași, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, afirmă: Elevi pentru elevi în carantină este un proiect inedit inițiat de doi elevi inimoși în clasa a XII-a la Colegiul din Iași, care au înțeles că acest context generat de pandemie înseamnă mai mult decât până acum solidaritate, implicare pntru alți elevi, care au nevoie de sprijin în pregătirea pentru examenele naționale de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a. Este de admirat inițiativa acestor elevi, precum și implicarea celorlalți peste 50 de elevi olimpici voluntari care li s-au alăturat și care confirmă nu doar faptul că sunt pasionați de un domeniu, că pot obține performanțe înalte, ci și că pot transfera din cunoașterea lor altor colegi, că pot dezvolta împreună proiecte importante pentru comunitatea școlară”.