Proiectul „HerA” (Local Heritage for Active Tourism in Banat), derulat de Universitatea de Vest Timişoara (UVT), a fost selectat printre cele zece proiecte reprezentative din România care promovează cunoaşterea patrimoniului cultural al Europei pe parcursului anului 2018, declarat de Parlamentul European şi Consiliul Europei drept Anul European al Patrimoniului Cultural.

Anunţul a fost făcut de coordonatoarea proiectului, prorectorul UVT Otilia Hedeşan, în cadrul conferinţei ştiinţifice intitulate „Patrimoniu cultural şi turism. Turism şi patrimoniu cultural în regiunea transfrontalieră Banat” care a avut loc marţi, la UVT. „Echipa a scris o aplicaţie pe care am trimis-o reprezentanţilor europeni la Bucureşti, care au desemnat proiectul ‘HerA’ în cadrul celor zece proiecte reprezentative pentru România în Anul European al Patrimoniului”, a spus Hedeşan.

Proiectul UVT a demarat în urmă cu patru ani şi a urmărit realizarea unei hărţi a tradiţiilor străvechi uitate de lumea modernă, dar conservate cu un natural stoicism de comunităţile săteşti din Banatul istoric, care au fost străbătute la pas de echipele de cercetare, iar rezultatele au reuşit să-l impună în faţa comisiei care l-a selectat printre cele zece proiecte reprezentative din România.

”Filosofia acestei direcţii europene este aceea de a face localităţile, grupurile, comunităţile din Europa să înţeleagă că patrimoniul lor este o resursă pentru dezvoltarea viitoare, iar una dintre formele de susţinere şi de montare rapidă în acest sens o reprezintă chiar faptul că fiecare dintre ţări va desemna zece proiecte în acest sens. (…). Nu facem doar lucruri care sunt potrivite pentru un anumit moment, ci care sunt potrivite pentru comunităţile umane. Dorim să facem comunităţile să devină conştiente de faptul că propria lor viaţă şi propriile lor credinţe reprezintă resurse foarte importante de dezvoltare a lor”, a declarat prorectorul UVT, Otilia Hedeşan, coordonatorul proiectului de cercetare.

Pe de altă parte, Otilia Hedeşan a subliniat, marţi, că de foarte multe ori ceea ce apare frumos pe internet pentru promovarea turismului, la faţa locului este greu accesibil sau vizitabil pentru turişti. „Mare parte din lucrurile care dau frumos pe internet nu au aceeaşi frumuseţe când te apropii de ele concret. (…). Pentru mine a fost trist să ajung la muzee care nu doreau să deschidă porţile, deşi oficial aveau program în momentul respectiv, dar am fost şi extrem de bucuroasă să constat că există colecţii locale, muzee locale făcute cu inimă, chiar dacă nu întotdeauna cu multă competenţă, dar care nu fac decât să încerce să prezinte realităţile din teren”, a punctat managerul proiectului „HerA”.

În cadrul proiectului, care a beneficiat de o finanţare IPA de cooperare transfrontalieră România-Serbia, se va dezvolta o platformă IT de prezentare a informaţiilor.

”Cred că este un pas extrem de important pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea culturală a Banatului, care are nevoie de un depozit în care să se afle, pe cât posibil, cea mai mare parte a informaţiei despre ceea ce înseamnă patrimoniul său”, a explicat Hedeşan.

Anul European al Patrimoniului Cultural – 2018, instituit prin Decizia UE 2017/864 a Parlamentului European şi a Consiliului, a fost lansat la 6 decembrie 2017 la Milano, în deschiderea Forumului Cultural European şi reprezintă o oportunitate de a cunoaşte şi de a înţelege rolul patrimoniului cultural al Europei în promovarea sentimentului de apartenenţă la un spaţiu european comun. Sloganul este „Patrimoniul nostru: la confluenţa dintre trecut şi viitor”. AGERPRES