Comisarul European Marianne Thyssen a vizitat pe 12 octombrie  Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, unde a asistat la prezentarea unui proiect de succes cu finanţare europeană: „100 de inimi pentru 100 de copii’, pus în practică de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore.T. Popa”, în parteneriat cu Institutul pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu” (IBCV).

Proiectul „O sută de inimi pentru o sută de copii„, a fost singurul selectat pentru a fi prezentat Comisarului european Marianne Thyssen. Cu acest prilej, managerul de proiect Mihaela Tomaziu-Todosia şi prof.univ.dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” au prezentat invitaţilor povestea acestui proiect al inimilor.

Proiectul „Formarea specialiştilor în domeniul cardiologiei pediatrice” s-a desfăşurat în perioada 25 februarie 2015 – 24 decembrie 2015 şi a bifat o rată de succes impresionantă.

Proiectul şi-a propus instruirea, informarea şi capacitarea unui grup ţintă de 160 de asistente şi 75 de medici, utilizând metodologii de învăţare moderne asistaţi de experţi internaţionali. Formatorii externi din cadrul programului au fost nume importante în specialitatea cardiologiei pediatrice din ţările Uniunii Europene. Activităţile de instruire au fost coordonate de prof. univ. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iaşi.

Totodată, în cadrul proiectului au fost organizate stagii de pregătire la centre de specialitate din Germania, Italia, Franţa, Ungaria, pentru 20 de medici şi 20 de asistenţi din grupul ţintă.

Efortul de instruire a fost dublat de o campanie susţinută de informare în rândul medicilor de reţea din judeţele Moldovei. Aceştia au fost învăţaţi cum să recunoască un caz suspect de malformaţie cardiacă congenitală, unde trebuie direcţionat copilul şi cum să relaţioneze cu familia acestuia astfel încât micul pacient să aibă cea mai rapidă şi mai bună şansa de a fi investigat, diagnosticat şi, dacă este cazul, tratat.

„Astăzi, la finalul unui drum de 10 luni şi un an şi jumătate de sustenabilitate, e firesc să ne punem întrebarea: A fost ‘100 de inimi pentru 100 de copii’ un succes? Un prim răspuns afirmativ, sec şi tehnic, vine din partea conducerii Organismului Intermediar, care a selectat proiectul nostru pentru lista scurtă a proiectelor de succes derulate în ultima perioadă. Menţionarea noastră a fost făcută publică în mod oficial pe website-ul www.fonduri-ue.ro. Sunt mărturii, fapte, scopuri atinse, rezultate şi lucruri palpabile care toate împreună dau un răspuns pozitiv întrebării ‘A fost un proiect de succes?’. Însă ar fi nedrept şi inuman să încheiem concluziile unui astfel de proiect fără a menţiona măcar un element extrem de important care uneori, în momentele în care dărâmăm un zid pentru a descoperi un altul în spate, a funcţionat drept motor principal pentru a merge mai departe: emoţia. Cum să nu vorbeşti de emoţie când pentru 100 de copii acest proiect a însemnat efectiv viaţă? Cum să nu fim mândri şi bucuroşi de ceea ce am realizat când ne gândim că aceste 100 de destine rescrise sunt doar începutul unui drum care înseamnă alte sute, mii de vieţi de copil salvate? Am aşadar convingerea că pentru fiecare dintre noi a fost un proiect din inimă, pentru inimi”, şi-a încheiat prezentarea Mihaela Tomaziu-Todosia, manager de proiect.

Prof.univ.dr. Grigore Tinică a expus prezentarea tehnică a proiectului şi a subliniat că aceste stagii de pregătire în domeniul chirurgiei pediatrice se vor ţine în continuare la clinici importante din Europa, în special în Italia, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

La rândul său, comisarul european Marianne Thyssen a ţinut să felicite întreaga echipă. „Este cu siguranţă unul dintre proiectele de succes finanţate prind Fondul Social European şi unic în ţara dvs. Sunt onorată să întâlnesc toţi aceşti oameni dedicaţi, specialişti. Am citit testimonialele mamelor şi copiilor care au participat la acest proiect şi am descoperit cuvinte emoţionante, ca angajament, inimă, încredere. Aţi reuşit să creaţi nu doar un serviciu profesionist, ci şi un mediu de încredere reciprocă, foarte important pentru familiile acestor copii. Proiectul O sută de inimi pentru o sută de copii şi-a îndeplinit cu succes obiectivele şi datorăm acestui proiect un grup de medici specialişti instruit de experţii europeni. Vorbim astfel despre un proiect al vieţii, care salvează vieţi”, a declarat comisarul european.

La rândul său, primarul Mihai Chirica a subliniat că „proiectul inimilor” este un exemplu de succes, pentru că s-a lucrat într-o echipă de succes. „Nu pot decât să vă invit să vedeţi, pentru că o imagine face cât o mie de cuvinte şi să vă rog, în numele locuitorilor Iaşiului, ai regiunii de Nord-Est, să susţineţi în continuare fondurile europene pentru această regiune pentru că este într-o grea suferinţă din punctul de vedere al nivelului de dezvoltare”, i s-a adresat primarul Iaşiului, Mihai Chirica, comisarului european Marianne Thyssen.

După discuţia avută la UMF Iaşi, întreaga delegaţie a plecat să viziteze Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu’, locul unde s-a implementat proiectul „O sută de inimi pentru o sută de copii”. AGERPRES