playing_learning.jpgÎn perioada 13-19 iulie 2015 s-a desfăşurat la Bacău întâlnirea finală din proiectul PLALE („Playing for Learning”), proiect european Gruntdvig în cadrul căruia se promovează învăţarea limbilor străine prin intermediul teatrului. Parteneri europeni în acest proiect sunt universităţi populare din cinci ţări europene: University of the Third Age of Pavia (UNITRE) – Pavia – Italia (coordonator), Universidad Popular para la Educacion y Cultura of Burgos (UNIPEC) – Spania, Associacao de Professores do Concelho de Almada (The Teachers Association of the Municipality of Almada) APCALMADA – Portugalia, English Com’Eddy Theatre, Bordeaux – Franţa, Laboratorio Teatro Tra le Righe, Berlin – Germania.

Programul a inclus o serie de activităţi derulate la instituţiile partenere din România(Şcoala Populară de Arte şi Meserii, Facultatea de Litere a Universităţii „Vasile Alecsandri”, Muzeul de Ştiinţe Naturale „Ion Borcea”). Însă manifestările teatrale au constituit momentele de referinţă ale acestor zile: reprezentaţia finală a proiectului, desfăşurată sub genericul „Breaking Barriers. Building a Common Performance”, la Sala „Ateneu” a Filarmonicii Mihail Jora, urmată de reprezentaţia în limba engleză a piesei „Overtones”, pusă în scenă de studenţii trupei „Playing with Vivid Puppets”. Profesorii şi elevii Şcolii Populare de Arte şi Meserii au prezentat tradiţiile şi obiceiurile specifice zonei, la Centrul de Cultură „George Apostu”. La finalul acestei săptămâni interculturale, membrii proiectului au fost invitaţi la Festivalul Naţional de Folclor, care s-a desfăşurat la Slănic Moldova.

Facultatea de Litere a Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău a fost reprezentată în proiect de Conf. dr. Emilia Munteanu (franceză) şi Asist. dr. Cătălina Bălinişteanu (engleză) care au descoperit în cărţile de didactică, dar şi prin stagiile de perfecţionare de la Cavilam, Vichy, Sibiu că teatrul oferă actorilor/cursanţilor un mod plăcut şi rapid de a învăţa o limbă străină. În cadrul Facultăţii de Litere există o importantă activitate teatrală, trupele de teatru studenţeşti „De quoi s’agit-il?” (în limba franceză) şi „Playing with Vivid Puppets” (în limba engleză) fiind prezenţi la multe festivaluri de profil din ţară şi străinătate.

Cadrele didactice de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău au făcut parte din proiectul KALECO (Kaleidoscope : Langues en couleurs), coordonat de Universitatea din Pavia, care a pus accent printre altele pe importanţa teatrului în predarea limbilor străine şi din care a luat naştere şi acest proiect; Trupa de teatru „De quoi s’agit-il?” a pus în scenă în cadrul acelui proiect piesa „Le bus des langues et des arts” cu ocazia „Festivalului dei lingue” la Universitatea din Pavia, Italia.

Proiectul PLALE pare astfel să fie ocazia potrivită pentru a continua activitatea de cercetare de la Facultatea de Litere privind predarea limbilor străine şi să experimenteze o didactică nouă, cea a jocului teatral.