După întâlnirea de proiect care a avut loc la Verona, Italia, din perioada 15 -18 ianuarie 2010, pe durata careia coordonatorul proiectului impreuna cu partenerii au lucrat împreuna pentru a asigura o cat mai bună derulare a proiectului, în perioada 15 – 18 Aprilie 2010 a avut loc la Iaşi, Romania a treia intalnire de lucru a proiectului „SECURE INTERNET & SECURE GENERATIONS’’ – SEIN- SEGE, Întâlnirea este organizata de INSPECTORATUL ŞCOLAR AL JUDEŢULUI IAŞI. Proiectul este coordonat de Centrul de Educatie a Adultilor ,,Sorgun Halk Egitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu’’ – Turcia. La intalnirea de proiect de la Iaşi au participat coordonatorul proiectului, cât si partenerii din Romania, Italia, Germania, Grecia, Spania si Cehia.

Pe parcursul celor trei luni ce au trecut de la întalnirea de proiect din Italia, coordonatorul cât si partenerii au desfaşurat cursuri de consiliere a parinţilor pe problematica securităţii internetului. Justificarea cursurilor de consiliere a rezultat datorită faptului că în ultimii ani, dependenţa tinerilor de calculator si de accesul la internet, pare a se fi amplificat sub diversele sale forme. Astfel contextul social nu poate fi rupt de mediul familial şi de mediul şcolar în care creşte şi se dezvoltă copilul.
Pentru a putea interveni în vederea prevenirii şi limitării acestui fenomen, este necesară explicarea cauzelor, condiţiilor şi surselor care determină atât adicţia faţă de calculator, cât şi efectele pozitive ale folosirii acestuia.


Cursurile de consiliere pentru parinti au parcurs urmatoarele tematici:

– Utilizarea calculatorului-stare de fapt;

– Metode şi tehnici de intervenţie a părinţilor;

– Formarea la părinţi a competenţelor specifice de relaţionare cu copilul;

– Cooperarea părinte-copil în identificarea alternativelor.


Proiectul şi-a propus e ca pe o perioada de 2 ani sa realizeze un Curriculum pentru parinti si profesori, iar Casa Corpului Didactic Iasi, ca partener local in cadrul proiectului, a realizat cursuri de consiliere pentru parinti pe aceasta tema. Obiectivul general al cursului este de a informa parintii despre utilizarea in siguranta de catre copii lor a internetului si despre efectele utilizarii necontrolate ale acestuia. Cursul si propune sa invete parintii ca prin orice metode si mijloace sa explice copiilor lor despre efectele negative ale utilizarii necontrolate a internetului. In cadrul cursului propus in oferta de programe de formare a Casei Corpului Didactic Iasi, ,, SECURITATEA INTERNETULUI ŞI SECURITATEA GENERAŢIILOR – sfaturi pentru părinţi’’.

Atat proiectul cat si cursul de consiliere a parintilor s-au nascut datorita faptului ca in ultimii ani dependenţa de calculator pare a se fi amplificat sub diversele sale forme. Contextul social nu poate fi rupt de mediul familial şi de mediul şcolar în care creşte şi se dezvoltă copilul/tanarul.


Agenda întălnirii de proiect de la Iaşi a fost următoarea:

– Prezentarea în forma finală a Ghidului Părinţilor, ghid elaborat de partenerul român – Inspectoratul Şcolar al Judeţului Iaşi, de către profesori specialişti în domeniu din cadrul Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică si din cadrul Casei Corpului Didactic Iaşi ;

– Prezentarea detaliată a informaţiilor privind nivelul de cunoaştere de către părinţi a utilizarii calculatorului si a securităţii Internetului din România;

– Întălnirea cu 4 părinţi care au participat la cursurile de consiliere: SECURITATEA INTERNETULUI ŞI SECURITATEA GENERAŢIILOR – sfaturi pentru părinţi;

– Prezentarea de catre fiecare participant a rezultatelor obtinute in urma aplicarii chestionarelor pentru parinti;

– Dezbaterea planului viitor de activitati si redistribuirea sarcinilor in cadrul proiectului;

– Prezentarea rapoartelor de progres de catre fiecare partener;
Definirea responsabilitatilor fiecarui partener pentru perioada urmatoare cat si organizarea bugetului pentru urmatoarele intalniri de proiect.


Inspectoratul Scolar al Judetului Iasi va furniza coordonatorului proiectului informatii despre gradul de cunoastere de catre parinti a utilizarii internetului, pentru a putea astfel controla modul de accesare de catre copii lor a anumitor pagini web. In urma furnizarii acestor informatii de catre fiecare partener va fi creat un document de analiza statistica pe aceasta problematica.


Pentru a putea interveni, în vederea prevenirii şi limitării acestui fenomen, este necesară explicarea cauzelor, condiţiilor şi surselor care determină atât adicţia faţă de calculator, cât şi efectele pozitive ale folosirii acestuia. De asemenea va fi creat in anul al doilea al proiectului un forum de discutii, schimb de idei despre acest subiect, special dedicat parintilor.


Toate informatiile actualizate despre proiect sunt si vor postate pe pagina web http://sein-sege-akate.iab-center.de/