atm_absolventi.jpgUn numar de 49 de studenti au absolvit in acest an Academia Tehnica Militara (ATM) , ceremonia celei de-a 53-a promotii avand loc, pe 24 iulie, la sediul institutiei. Noii ofiteri-ingineri sunt profilati pe Ingineria sistemelor si calculatoarelor si Inginerie electronica, ambele grupe avand fete ca sefi de promotie. De altfel, intre cei 49 de absolventi ai ATM se afla sapte fete.
Dintre absolventi, 19 sunt specializati in Sisteme si echipamente de automatizarea conducerii organizatiilor militare, iar 30, in Transmisiuni, ambele grupe facand parte din Arma Comunicatii si Informatica.

Potrivit rectorului ATM, col. prof. univ. dr. ing. Doru Safta, cea mai mare medie generala de clasificare a promotiei 2008 a fost 9,74, obtinuta de slt. Viorica Patrucean, care a urmat, in paralel cu anul V al ATM, si studiile de masterat ale Institutului National Politehnic din Toulouse (INPT), Franta.

„Constatam cu incantare ca fetele au preluat conducerea in competitia pentru a fi cel mai bun student, sefii de promotie pe Academie in ultimii doi ani fiind fete”, a spus rectorul ATM. Potrivit lui, din promotia 2008 a ATM face parte si un tanar care obtinand doua diplome de licenta, de inginer diplomat al ATM si INPT, precum si o diploma de master la INPT.

Safta a mai precizat ca 26,5% dintre absolventii ATM au obtinut cel putin media 9,00, media generala de clasificare a promotiei 2008 fiind de 8,17.

Potrivit rectorului, absolventii ATM sunt repartizati, anual, in structurile Ministerului Apararii, Ministerului Internelor si Reformei Administrative, la Serviciul Roman de Informatii si la STS.

Prezent la eveniment, secretarul de stat in MAp Corneliu Dobritoiu a declarat ca absolventii ATM pot lucra si in structuri militare din alte state NATO, fiind compatibili cu standardele Aliantei. „Acesti studenti ne-au reprezentat in programul educational Erasmus, alaturi de studenti din alte state ale Uniunii Europene si avem mari asteptari de la ei. Exista si posibilitatea ca ei sa lucreze in alte tari NATO, avand in vedere disponibilitatea structurilor aliate de a deschide la incadrare anumite posturi”, a precizat Dobritoiu.

Tinerii ofiteri-ingineri urmeaza sa fie repartizati automat in structurile militare, in functie de rezultatele obtinute si specializari, dar pot alege si cariere in zona civila de stat sau privata, dar nu mai devreme de zece ani, printr-un contract pe care absolventii l-au semnat la admiterea la ATM.

Pentru a putea lucra mai devreme in institutii civile, absolventii trebuie sa achite cheltuielile de scolarizare, au explicat unii dintre proaspetii ofiteri-ingineri.

Inca de anul trecut, insa, ATM a alocat si locuri pentru specializari civile, primii absolventi civili ai Academiei Tehnice Militare urmand sa apara peste trei ani.
Promotiile din acest an ale institutiilor militare de invatamant au purtat titulatura de Intregirea Nationala – 90, anul acesta implinindu-se 90 de ani de la Marea Unire.