bacalaureat10.jpgPromovabilitatea la examenul de Bacalaureat în judeţul Bacău a fost de 45,6%, sub media pe ţară ce a depăşit 50%, a declarat, luni, profesorul Cristian Cuciac, preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat.

Colegiul „Mangeron” din municipiul Bacău a înregistrat doar opt absolvenţi care au trecut examenul de Bacalaureat, ceea ce reprezintă 6% din numărul candidaţilor înscrişi de această unitate de învăţământ băcăuană. La Colegiul „NV Karpen”, tot din Bacău, au promovat doar 43 din cei 339 de absolvenţi, în timp ce la Colegiul „Antipa” Bacău au depăşit probele doar 15% dintre cei înscrişi. La Liceul „Letea” rata de promovare a fost de 12,68%.

Pe avizierele acestor unităţi de învăţământ se află pagini întregi de candidaţi respinşi cu note de 1 sau 1,50 la Matematică ori de 2, 3 şi 4 la Limba română. La polul opus, Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” şi Colegiul Naţional „Gheorghe Vrânceanu” au consemnat reuşita a 97,8 la sută dintre absolvenţii claselor a XII-a, iar la Colegiul Pedagogic s-a înregistrat o rată de promovare de 70,49%. Niciun candidat nu a obţinut 10 pe linie. Sunt, însă, 258 de candidaţi cu o medie generală peste 9.

O primă analiză a rezultatelor afişate în liceele băcăuane arată o discrepanţă mare între notele obţinute de absolvenţi din timpul anilor de studiu şi cele de la Bacalaureat, dar şi între elevii care au terminat studiile ca şefi de promoţie şi cei care au fost de nivel mediu. „A fost cel mai negru an din istoria învăţământului băcăuan”, afirmă, la unison, profesorii liceelor şi colegiilor băcăuane.

Mulţi dintre aceştia consideră că „bulversările din sistemul de învăţământ din ultimii 20 de ani îşi arată, acum, roadele nefaste”. „Acesta ne este nivelul, din păcate. Aceasta este educaţia reală. Aşa e şi la nivel naţional. Trebuie să luăm măsuri urgente pentru a remedia situaţia nemaiîntâlnită, cel puţin în judeţul Bacău”, a afirmat Florin Lazar, inspector şcolar general la ISJ Bacău. AGERPRES