Deputatul PSD Braşov Roxana Mînzatu a depus, la Parlament, o propunere legislativă pentru completarea Legii Educaţiei, care prevede ca elevilor din categoriile dezavantajate şi profesorilor să le fie asigurate laptopuri şi tablete pentru a putea participa la activităţile de educaţie online în contextul actual generat de pandemia COVID-19.

„Sistarea activităţii la clasă a mutat procesul educaţional integral în mediul online. Însă, la această ‘şcoală online’ nu au acces decât o parte dintre elevi. În lipsa unui computer sau a unei tablete, în lipsa conexiunii la internet, sute de mii de elevi din România sunt azi excluşi total din procesul educaţional. Din păcate, vorbim doar de o estimare, numărul exact al acestora fiind o enigmă chiar şi pentru autorităţi. Tocmai de aceea, lucrând îndeaproape cu Consiliului Naţional al Elevilor, am depus în Parlamentul acest proiect de lege”, a declarat, conform unui comunicat de presă, deputatul Roxana Mînzatu.

Prin propunerea legislativă se instituie obligativitatea pentru Ministerul Educaţiei şi Cercetării să asigure dispozitive conectate la Internet, care pot fi utilizate şi de acasă, pentru cadrele didactice şi acei elevi care îndeplinesc condiţiile pentru a primi bursă socială.

„În susţinerea acestei iniţiative legislative pentru acces universal la educaţia online vine şi Constituţia României care, la articolul 32, garantează dreptul la învăţătură”, se arată în documentul citat.

În Expunerea de motive, deputatul PSD Braşov, fost ministru al Fondurilor Europene, indică şi unele soluţii de finanţare, inclusiv din fonduri ale Uniunii Europene. AGERPRES