intalnire_rectori.jpgProf. univ. dr. Aurel Ardelean (foto), rector al Universitatii de Vest „Vasile Goldis” si prof. univ. dr. Liana Mos, decan al Facultatii de Medicina, Farmacie si Medicina Dentara au participat, in perioada 5-6 februarie 2009, la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti, unde s-a desfasurat Consfatuirea nationala a universitatilor de medicina si farmacie „Coordonatele si Perspectivele Invatamantului Superior Medical din Romania”.

La conferinta organizata sub patronajul ministrilor Ion Bazac – Ministerul Sanatatii si Ecaterina Andronescu – Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, au participat reprezentanti ai Birourilor de Senat ale Universitatilor de Medicina si Farmacie din România, dar si Sorin Oprescu, primar general al Capitalei .

Au fost dezbatute aspecte ale calitatii procesului de invatamant si al cercetarii in invatamantul medical, reglementat prin prevederi specifice de Uniunea Europeana, aplicarea admiterii unice pe plan national cu subiecte identice pentru intregul sistem, cu metodologie de organizare comuna din 2008-2009. S-au abordat si probleme ale pregatirii medicilor rezidenti in centrele universitare medicale, modificarea legii invatamantului pentru invatamantul medical, pregatirea studentilor straini si infiintarea unor departamente speciale pentru invatamantul medical.

Consfatuirea organizata de cei doi ministri a urmarit rezultate concrete, respectiv ca Universitatile de Medicina publice si private din Romania sa ofere specialisti performanti necesari reformei in sistemul de sanatate din Romania.

In conditiile in care numarul de medici de 192 la 100.000 locuitori este in tara noastra mai mic decat cel din Uniunea Europeana, iar precaritatea materiala din spitalele publice este cunoscuta, participantii la intalnire au subliniat ca transformarea in bine a sistemului de sanatate impune eforturi convergente ale institutiilor de invatamant medical, al organismelor Ministerului Sanatatii, al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, dar si al comunitatilor locale. Au fost abordate si probleme ale politicii medicamentului prin recalcularea preturilor si stimularea industriei medicamentului din Romania si stimularea medicilor care isi desfasura activitatea in mediul rural, unde sa se infiinteze si centru de ingrijire permanenta a bolnavilor si pensionarilor.

Rectorii prezenti au mai propus o legislatie stabila armonizata cu legislatia Uniunii Europene, realizarea unui capitol special dedicat invatamantului medical in legea invatamantului, finantare ministeriala in functie de performantele universitatilor de medicina publice si private, autonomie si descentralizare autentica, diversificarea rezidentiatelor cu noi specializari, sprijin bugetar pentru centre de excelenta in medicina, accesarea de fonduri de la Banca Mondiala pentru realizarea unor clinici private. Totodata s-a apreciat ca pregatirea pentru rezidentiat este prea lunga intre 3-7 ani, fata de alte tari europene

Delegatia Universitatii de Vest „Vasile Goldis” din Arad a sustinut oportunitatea organizarii unor clinici private de excelenta ceea ce pentru invatamantul medical aradean se va putea realiza in cele doua cladiri de pe platforma spitalului (P2+P3) si mutarea campusului medical in viitoarea locatie de la Facultatea de medicina, unde studentii pot realiza pregatirea actului medical. Delegatia Universitatii a subliniat faptul ca Aradul a devenit un centru universitar pentru pregatirea rezidentilor prin coordonarea Facultatii de Medicina, ceea ce va determina si cresterea calitatii serviciilor medicale catre populatie. In urma discutiilor a rezultat necesitatea schimbarii Legii 95 pe coordonate noi care sa realizeze reconstructia sistemului de sanatate din Romania.