Cele mai multe dintre propunerile de modificare a proiectului de lege privind educatia, care au ajuns la Inspectoratul Scolar Harghita, vizeaza predarea limbii romane pentru elevii apartinand minoritatilor nationale.
Inspectorul scolar general adjunct, Bartolf Hedvig, a declarat ca atat dascalii, cat si reprezentantii societatii civile din Harghita au solicitat ca limba romana sa se predea elevilor maghiari, la toate nivelele, dupa programe si manuale specifice. „Aceasta propunere este acceptata si sustinuta si de catre Inspectoratul Scolar”, a subliniat Bartolf Hedvig. Acesta a mentionat ca actualul proiect al legii prevede ca in clasele primare, elevii minoritatilor invata dupa programa si manuale speciale, in ciclul gimnazial doar manualele sunt diferite, dar programa este aceeasi cu a copiilor romani, in vreme ce la liceu nu mai exista niciun fel de diferente.

Alte propuneri de modificare vizeaza eliminarea repartizarii computerizate la admiterea in liceu. De asemenea, se doreste ca notarea elevilor sa se faca pe o scala de la 1 la 5, iar religia sa devina materie obligatorie inclusiv in clasa a XII-a. Bartolf Hedvig spune ca exista un interes foarte mare pentru acest proiect de lege si propuneri de modificare vin chiar si din partea dascalilor pensionari.

Dezbaterea pachetului de legi privind educatia va continua in Harghita pana la sfarsitul acestei luni. Pe 31 ianuarie, la Miercurea Ciuc va avea loc o intalnire a tuturor factorilor responsabili din domeniu cu secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Pasztor Gabriela.