univ_cuza_is.jpgProrectorul Gheorghe Iacob va fi ordonatorul de credite al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iași, până când reprezentanţii Ministerului Educaţiei îl vor valida pe noul rector, Tudorel Toader. Decizia a fost adoptată în cadrul unei şedinţe extraordinare a Senatului Universităţii Alexandru Ioan Cuza.

„A fost discutată o adresă venită de la Ministerul Educaţiei, privind propunerea unui ordonator de credite care să continue procedurile necesare bunei desfăşurări a activităţii până la confirmarea profesorului Toader Tudorel în funcţia de rector. Senatul s-a întrunit. Din cei 78 de membri au fost prezenţi 65, şi cu 58 de voturi pentru, patru împotrivă şi trei abţineri s-a decis ca în această perioadă ordonator de credite să fie prorectorul Gheorghe Iacob”, a declarat prof. Gabriel Ovidiu Iancu, preşedintele Senatului UAIC.

Conform acestuia, confirmarea trebuie făcută până pe 24 martie. Decalajul nu este primul de acest gen. O situaţie similară a fost în 2012, când ministrul Educaţiei de atunci, Cătălin Baba, a emis un ordin în care s-a prevăzut un articol distinct pentru acele universităţi care nu reuşeau să încheie alegerile pentru noile structuri de conducere pentru a asigura o bună continuitate. „Acest decalaj a apărut deoarece alegerile au fost organizate în luna în care se şi încheia mandatul vechiului rector. Poate se putea evita dacă alegerile ar fi fost programate în luna ianuarie”, a declarat preşedintele Senatului UAIC.
În opinia acestuia, nu există incompatibilitate între funcţia de rector a lui Tudorel Toader, dacă va fi confirmat de MEC, şi cea de judecător al Curţii Constituţionale. „După confirmarea noului rector vom vedea ce paşi vom urma, astfel încât să nu existe o situaţie specială fie pentru universitate, fie pentru rectorul nou ales”, a mai spus prof. Gabriel Ovidiu Iancu.

Decanul Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Tudorel Toader, va fi noul rector al instituţiei de învăţământ superior, fiind ales pe 11 februarie. AGERPRES