greva_profesori.jpgPeste 100 de cadre didactice din municipiul Botoşani au protestat, luni, în faţa Instituţiei prefectului, faţă de neplata drepturilor salariale aferente lunii februarie. Profesorii de la principalele colegii şi şcoli din Botoşani au cerut implicarea urgentă a prefectului Cristian Roman în rezolvarea problemelor legate de asigurarea fondurilor de salarii în învăţământ. Prefectul Cristian Roman a solicitat lucrătorilor din sistemul educaţional să se întoarcă la catedre, promiţându-le că se va implica în rezolvarea problemei.

„Le-am transmis un singur lucru: pentru a mă avea partener de dialog, minima condiţie pe care o pun este să meargă la catedră. Învăţământul se face la catedră, în sălile de clasă. Astăzi (luni- n.r.) am aflat că oamenii aceştia au într-adevăr probleme. Că nu şi-au luat deloc salariile, nu e vorba numai de diferenţele provenite din hotărâri judecătoreşti”, a afirmat Cristian Roman.
Prefectul speră ca Ministerul Finanţelor Publice să găsească soluţia suplimentării bugetelor administraţiilor publice locale, astfel încât acestea să poată asigura salariile cadrelor didactice. După discuţiile cu prefectul, sindicaliştii anunţă că vor reanaliza situaţiile în fiecare unitate de învăţământ, pentru a decide dacă profesorii se întorc sau nu la catedră.


„Vom vorbi cu colegii pentru a lua o hotărâre, dar înclin spre a merge la ore. Domnul prefect ne-a asigurat de sprijinul. Va mai dura câteva zile până se va face transferul de bani”, a afirmat liderul sindical de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Alina Voinea Axinte. Cadrele didactice din mai multe unităţi de învăţământ din judeţul Botoşani au intrat, de luni, în grevă generală, în semn de protest faţă de neplata drepturilor salariale aferente lunii februarie. Ele nu şi-au primit banii, din cauza bugetelor insuficiente ale administraţiilor locale. Acestea au rămas fără fonduri, după ce au fost obligate, prin hotărâri judecătoreşti, să achite salarii majorate cadrelor didactice. Astfel, bugetul aferent primul trimestru aproape a fost epuizat, iar autorităţile locale cer Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, dar şi Ministerului Finanţelor Publice suplimentarea fondurilor.AGERPRES