sindicat-fsli.jpgMai puţin de jumătate din cei o sută de membri ai Sindicatului Liber din Învăţământ Teleorman, anunţaţi iniţial drept participanţi la o acţiune de protest în faţa Prefecturii, s-au aflat luni în vecinătatea acestei instituţii publice, numărul jandarmilor şi ziariştilor fiind aproximativ egal.

Majoritatea sindicaliştilor a reprezentat cadrele didactice din Turnu Măgurele, care nu şi-au luat salariile pe lunile septembrie şi octombrie, după ce bugetul municipalităţii a fost atacat în instanţa de contencios administrativ de către Prefectura Teleorman. Protestatarii şi-au exprimat nemulţumirea pentru faptul că sunt victimele unor decizii politice, care „constituie un atentat la viaţă”.

Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLÎ), Liviu Pop, a declarat că în Teleorman, în mai multe localităţi urbane şi rurale, au apărut astfel de probleme. Potrivit sursei citate, în afara salariilor cadrelor didactice, ca urmare a unor astfel de dispute, unităţile de învăţământ nu pot achita nici facturile curente pentru utilităţi. „Dacă în anul viitor nu se va asigura 6% din PIB pentru educaţie, înseamnă că avem un Guvern incompetent. În condiţiile unui buget de numai 3% vom propune, dincolo de atacarea bugetului la Curtea Constituţională, închiderea şcolilor pe timp de un an, până găsim banii necesari procesului instructiv-educativ”, a afirmat Liviu Pop.

Ulterior, după ce o delegaţie a protestatarilor s-a întâlnit cu prefectul Teodor Niţulescu, fără a se permite şi accesul reprezentanţilor mass-media, secretarul general al FSLÎ a precizat că lucrurile se vor rezolva prin rectificarea bugetului, miercuri, într-o şedinţă de Guvern. „Prefectul ne-a arătat adresa făcută către primul-ministru, prin care se solicită o rectificare bugetară ce deblochează plata salariilor profesorilor până la soluţionarea proceselor din instanţa de contencios administrativ. De asemenea, se va iniţia o propunere legislativă locală care să permită plata salariilor pentru astfel de salariaţi bugetari până la rezolvarea unor litigii cu caracter administrativ”, a mai spus liderul sindical. AGERPRES