Zeci de părinţi ai elevilor de la Liceul Teoretic „Dositei Obradovici” din Timişoara, cu predare în limba sârbă, au protestat, vineri, în faţa Inspectoratului Şcolar Timiş, împotriva măsurii de comasare a claselor şi introducerea învăţământului simultan, în cazul claselor II-IV şi VI-VII.
„Este un caz deosebit, pentru că este o mare diferenţă între a închide o şcoală în care se predă în limba română şi una de limba maternă, pentru că cea din urmă nu se va mai deschide vreodată”, a spus Slavomir Gvozdenovici, preşedintele Uniunii Sârbe din România, care a luat parte la protestul părinţilor.

Dacă s-ar aplica noile prevederi, în judeţ ar urma să fie desfiinţate cinci clase cu predare în limba sârbă, de la 1 septembrie 2010. Mariana Eftimie, inspectorul general şcolar al Inspectoratului Timiş, le-a explicat părinţilor că ‘vina’ le aparţine, deoarece nu-şi trimit copiii la şcolile în limba sârbă, astfel încât numărul elevilor să fie mai mare.

„Aceşti părinţi nu-şi trimit copiii la şcolile în limba sârbă şi, prin urmare, numărul elevilor a scăzut în aceste clase, foarte mult. În aceste condiţii, nu putem să nu facem comasări de clase” a spus Eftimie. În anul şcolar în curs, la Liceul ‘Obradovici’ sunt 11 elevi în clasa I, 14 în clasa a II-a, 10 într-a III-a şi 16 în clasa a IV-a. În ciclul gimnazial, în clasa a V-a învaţă nouă elevi, în clasa a VI-a – 12, într-a VII-a sunt 17, iar în clasa a VIII-a învaţă 11 elevi. După discuţii, părinţii şi conducerea Inspectoratului au decis că vor căuta soluţii la nivelul autorităţilor locale şi la Ministerul Educaţiei, pentru ca unicul liceu din ţară cu predare în limba sârbă să nu rămână fără discipoli.AGERPRES