Reprezentanţii universităţilor din Galaţi, Iaşi şi Chişinău au semnat, marţi, protocolul de colaborare din cadrul Consorţiului Universitar Internaţional „Arte Moldova”. Semnatarii protocolului de la Galaţi au fost rectorul Universităţii Dunărea de Jos, Iulian Bârsan, prorectorul Universităţii de Arte George Enescu din Iaşi, Aurelian Bălăiţă, rectorul Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, Victoria Melnic, şi rectorul Universităţii Naţionale de Teatru şi Cinematografie din Erevan, Armen Mazmanyan, această instituţie din Armenia având statut de membru asociat în consorţiu.

Consorţiul Internaţional „Arte Moldova” a fost înfiinţat la sfârşitul lunii martie, la Chişinău, iar preşedinţia acestuia este deţinută, pentru o perioadă de un an, de rectorul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, Iulian Bârsan.

El a vorbit despre prima acţiune care se desfăşoară la Galaţi, începând de marţi şi până duminică – Gala şi Balul absolvenţilor din şcolile de teatru. Prin această acţiune studenţii celor trei şcoli de teatru din Galaţi, Chişinău şi Iaşi vor susţine examenele de licenţă în prezenţa unei comisii formate din profesori de la cele trei facultăţi. Inedit este că studenţii îşi vor susţine examenul de licenţă pe scena Teatrului Dramatic Fani Tardini din Galaţi, în cadrul unor spectacole cu public format din prieteni, rude sau colegi de şcoală. În total, vor fi 12 piese de teatru jucate de studenţii de la arte, printre care se numără „Stele din lumina dimineţii”, „Nişte vieţi”, „Regele moare”, „Lecţia”, „Emigranţii” şi „Criminal… pe bune!”. După fiecare spectacol, sunt rezervate 30 de minute de discuţii între actori, regizor, studenţi, profesori şi spectatori. La finalul galei, duminică, vor avea loc şi Gala şi Balul absolvenţilor.
În cadrul evenimentului din această săptămână vor mai fi organizate joi o conferinţă cu tema „Pedagogia spectacolelor de licenţă”, precum şi un atelier de creaţie, sâmbătă.

Consorţiul Universitar Internaţional „Arte Moldova” îşi propune ca pe viitor să dezvolte şi alte proiecte comune cum ar fi înfiinţarea de masterate: masterat de Teatru Muzical (la Galaţi) în parteneriat cu Academia Centrală de Dramă din Beijing, masterat de „Cabaret teatral cu păpuşi” (la Iaşi) sau masterat „De la Caragiale la Matei Vişniec” (la Chişinău), finanţat de Institutul Cultural Român, cu producţii realizate de profesori-regizori din şcolile consorţiului. De asemenea, alte proiecte comune ar putea fi organizarea de tabere de vară, organizarea de stagiuni teatrale „încrucişate” (gălăţenii la Iaşi sau ieşenii la Chişinău). AGERPRES