Asociaţia Municipiilor din România (AMR) şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) au semnat un protocol de colaborare în scopul susţinerii iniţiativelor şi acţiunilor comune, identificării unor formule clare de dezvoltare a unor programe şi activităţi cu rezultate la nivelul reprezentării şi promovării intereselor comune. Documentul a fost semnat de primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, preşedintele AMR, şi de rectorul UAUIM, Marian Moiceanu.

„Avem mare nevoie de universitatea pe care o reprezentaţi şi sunt convins că şi dumneavoastră aveţi nevoie de un parteneriat, de administraţia publică locală. Sunt foarte multe lucruri de reglat din acest punct de vedere, în municipii mari mai ales, şi avem nevoie să vă implicăm – de la zona de reglementare legislativă până la zona de implementare şi activitate în mod efectiv – pe partea de urbanism şi arhitectură”, a precizat Negoiţă.

El a dat un exemplu de posibilă colaborare între AMR şi UAUIM. „Lucrăm acum pe Codul administrativ. În România nu a existat şi nu există aşa ceva. Partea de legislaţie în zona de urbanism şi arhitectură e deficitară. E mult de îmbunătăţit. Haideţi să avem ca obiectiv, după ce terminăm cu Codul administrativ şi de ce nu şi chiar înainte, să începem discuţii exploratorii pe chestiunea aceasta şi să încercăm să îmbunătăţim legislaţia şi pe partea aceasta”, a arătat primarul.

La rândul său, Marian Moiceanu a salutat iniţiativa AMR de a încheia acest acord, menţionând că primăriile şi administraţiile locale lucrează cu tineri care vor deveni arhitecţi, urbanişti şi designeri, fără de care lucrurile pot fi mai „dificile”. „Primăriile, administraţiile locale lucrează cu aşa ceva. Lucrează cu oameni, specialişti în aceste domenii. Primăriile autorizează, construiesc, au proiecte în derulare, se gândesc la viitor, creează strategii. Fără arhitecţi, fără urbanism, lucrurile pot fi mai dificile. Am auzit acum câteva zile cum ar fi lumea fără arhitecţi. Unii au avut un răspuns sugestiv, au spus că lumea ar merge cu capul în jos”, a precizat Moiceanu.

Cât priveşte colaborarea pe Codul administrativ, el a arătat că profesorii, arhitecţii pot contribui la îmbunătăţirea legislaţiei în domeniu. „Profesorii noştri sunt oameni care acţionează în piaţă, care au proiecte şi care conduc firme de proiectare – de arhitectură sau de urbanism. Universitatea este chemată de multe ori în procese, în instanţă, să-şi spună părerea. Suntem experţi, uneori facem expertize extrajudiciare, alteori judiciare şi cred că pentru a îmbunătăţi o legislaţie care niciodată nu a fost şi nu poate fi completă putem să spunem lucruri interesante. Vom veni cu nişte opinii care vin din cunoaştere, din piaţă, şi încercăm să reglementăm cât mai bine un domeniu care vedeţi că este din ce în ce mai mult supus discuţiei şi, uneori, discuţia o poartă cei care nu sunt specialişti”, a susţinut Moiceanu. AGERPRES