uvvg_anp.jpgAula “Ștefan Cicio-Pop” din cadrul Universității de Vest “Vasile Goldiș” din Arad, a găzduit, pe 20 septembrie, un eveniment deosebit, respectiv semnarea protocolului de colaborare dintre Facultatea de Științe Juridice a UVVG și Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP). La manifestare au participat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest “Vasile Goldiș”, subcomisar dr. Dan Halchin, director general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, conf. univ. dr. Daniel Berlingher, decanul Facultății de Științe Juridice, Claudiu Pavel Sava, director al Penitenciarului Arad, cadre didactice ale Facultății de Ştiinţe Juridice.

Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest “Vasile Goldiș”, a declarat: “Am avut plăcerea de a-l avea ca invitat pe dl. Dan Halchin, director general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, pentru semnarea unui protocol de colaborare cu Facultatea de Științe Juridice a Universităţii de Vest “Vasile Goldiș”. Felicit, pe această cale, tânăra echipă de conducere a Facultății. Sperăm ca acest protocol să fie începutul unei colaborări fructoase și le mulțumim invitaților pentru încrederea acordată Facultăţii de Științe Juridice și Universității noastre”.

“Îmi revine deosebita plăcere de a reprezenta ANP la acest eveniment și ne bucurăm foarte mult că am mai deschis o punte prin care putem beneficia de experiența și de implicarea unor cadre universitare care să ne ajute în demersul continuu pe care îl avem în penitenciare și anume de a reintegra persoanele care au săvârșit infracțiuni. În cadrul Administraţiei Naționale a Penitenciarelor există o problematică, care are nevoie de sprijin. Avem nevoie de oameni care să fie capabili și să aibă exercițiul academic de a studia fenomenul, de a-l înțelege. Considerăm că mediul universitar și societatea civilă și-ar putea aduce contribuția pentru ca noi, practicienii, să înțelegem mai bine fenomenele cu care ne confruntăm”, a precizat subcomisar dr. Dan Halchin, director general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Sava Claudiu Pavel, director al Penitenciarului Arad, a subliniat buna colaborare care există între Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” și instituția pe care o conduce, menționând faptul că studenții Universității pot face practică în Penitenciar, iar deținuții pot urma orice formă de învățământ: “An de an, Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” a avut grupe de studenți care au fost interesați să vadă condițiile de detenție și procedurile care se aplică într-un penitenciar. Semnarea acestui protocol este foarte benefică, atât pentru studenți, cât și pentru noi, iar pe viitor ne dorim să încheiem astfel de colaborări și în alte domenii de învățământ, cum ar fi științele economice”.

Conf. univ. dr. Daniel Berlingher, decanul Facultății de Științe Juridice, a subliniat principalele obiective ale protocolului dintre cele două instituții: “Acest protocol are ca principale obiective realizarea de cercetare științifică în comun, organizarea unor cursuri de formare profesională, adresate atât studenţilor, cât și cadrelor din Administraţia Națională a Penitenciarelor. De asemenea, se urmărește atragerea unor personalități și fonduri europene pe baza unor proiecte de cercetare comună. Vom pune un accent deosebit pe practica efectuată de către studenți în penitenciarele din Arad, care are un rol deosebit în profesia pe care aceștia o vor urma”.