Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) şi Universitatea Ştefan cel Mare Suceava (USV) au semnat un protocol strategic de colaborare, care are ca scop încurajarea întoarcerii în ţară a tinerilor cu studii peste hotare şi accesul lor la laboratoarele de cercetare ale universităţilor din România, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de LSRS.

Protocolul a fost negociat de reprezentanta filialei din Spania a LSRS, Cristina Bleortu, pe de o parte, şi de rectorul Universităţii Ştefan cel Mare Suceava, Valentin Popa, de prorectorul Ştefan Purici şi de directorul Bibliotecii USV, Sanda Maria Ardeleanu, pe de altă parte.

Ne dorim că astfel de protocoale de colaborare să dea naştere unor iniţiative strategice cu impact real asupra comunităţii de studenţi români de peste hotare şi a societăţii româneşti. Încă de la înfiinţare, LSRS a avut printre obiectivele sale principale, facilitarea întoarcerii în şi spre România a tinerilor români cu pregătire academică în străinătate. Acordul cu USV ne întăreşte speranţa că propunerile SMART Diaspora de atragere a „creierelor” româneşti de peste hotare vor deveni realitate şi vor fi parte a unei strategii naţionale care să recunoască importantă strategică a studenţilor şi absolvenţilor români de la cele mai prestigioase universităţi ale lumii„, se precizează în comunicatul LSRS.

Protocolul mai prevede colaborarea părţilor în vederea efectuării de către studenţii români cu pregătire academică în străinătate a stagiilor de practică şi a celor de pregătire la Biblioteca USV, respectiv în organizaţiile sau instituţiile în care există filiale ale LSRS.

„Ne onorează faptul că suntem prima universitate cu care LSRS semnează un asemenea acord, apreciem dialogul constructiv şi profesionalismul celor care s-au implicat şi dorim să demarăm cât se poate de repede activităţile prevăzute. Întreg colectivul Bibliotecii USV militează pentru lărgirea colaborărilor interne şi internaţionale în sensul satisfacerii unui număr tot mai mare de solicitări venite direct din partea beneficiarilor serviciilor noastre”, a declarat, la rândul ei, Sanda Maria Ardeleanu. AGERPRES