ministerul educatiei.jpgMinisterul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECŞ) şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au semnat un protocol de colaborare având drept scop îmbunătăţirea nivelului de educaţie financiară din învăţământul naţional preuniversitar.

„MECŞ şi ASF îşi propun, ca prin intermediul acest program, să contribuie la dezvoltarea unei culturi financiare şi economice în sistemul de învăţământul preuniversitar, atât la nivel gimnazial, cât şi la nivel liceal”, se arată într-un comunicat de presă al MECŞ.

Potrivit sursei citate, obiectul protocolului îl constituie realizarea unui parteneriat instituţional pe termen mediu şi lung care presupune derularea unor programe şi acţiuni cum ar fi: desfăşurarea de prezentări cu caracter educaţional în domeniul financiar, susţinute de către specialişti ai ASF, în cadrul unor unităţi de învăţământ preuniversitar selectate, organizarea de către ASF, în colaborare cu inspectoratele şcolare şi/sau unităţile de învăţământ preuniversitar, a unor concursuri tematice de educaţie financiară în cadrul programelor „Şcoala altfel”, „Să ştii mai multe, să fii mai bun”.

De asemenea, protocolul mai prevede şi organizarea de seminarii educaţionale şi de activităţi de formare, în domeniul financiar, destinate cadrelor didactice, implicarea experţilor din cadrul ASF, conform prevederilor legale, în dezbaterea proiectelor de programe şcolare, de la nivelul învăţământului preuniversitar, referitoare la educaţia economică şi financiară.

În anul şcolar 2015-2016, se va desfăşura în Bucureşti un proiect-pilot care include trei şcoli generale şi cinci licee, al cărui principal obiectiv îl reprezintă dezvoltarea şi consolidarea cunoştinţelor financiare ale elevilor din grupurile-ţintă (elevi de clasa a VII-a şi a XI-a).

Pe întreg parcursul anului şcolar, lectori din cadrul ASF vor susţine mai multe prezentări interactive şi vor organiza diverse jocuri educative în cadrul cărora vor fi abordate noţiuni de bază despre asigurări, piaţa de capital şi sistemul de pensii private.

Totodată, elevii vor avea la dispoziţie materiale didactice (broşuri, pliante), special concepute pentru acest program, realizate şi editate de către ASF. „Semnarea acestui protocol este încă un demers pe care Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice îl lansează din dorinţa de a populariza în şcoli, într-o măsură cât mai mare, noţiunile de bază din domeniul financiar, în contextul general al ‘noilor educaţii’ care răspund unor nevoi bine definite şi în concordanţă cu evoluţia societăţii. Sunt informaţii vitale pentru lumea în care trăim, informaţii care trebuie aduse cât mai aproape de elevi şi predate treptat, în fiecare ciclu de învăţământ. De altfel, demersurile MECŞ pe acest segment de instruire răspund iniţiativei dezvoltate de Comisia Europeană în toate statele membre UE cu scopul de a educa şi dezvolta receptivitatea elevilor pentru domeniul financiar”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, potrivit comunicatului de presă.

ASF va susţine, din resurse proprii sau în parteneriat public-privat, organizarea tuturor programelor propuse şi realizarea materialelor educative, iar MECŞ va sprijini activităţile organizate de autoritate, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene, a şcolilor şi liceelor, promovând-le în sistemul de învăţământ.

„Educaţia financiară reprezintă o prioritate strategică pentru noi şi susţine activitatea pe care ASF o desfăşoară pe cele trei pieţe reglementate. De aceea, am decis să ne asumăm foarte serios rolul de formatori pentru elevii din învăţământul preuniversitar. Consider că deprinderea noţiunilor de bază din domeniul financiar, de la această vârstă, reprezintă un pilon important în formarea şi dezvoltarea ulterioară a fiecărui elev. Acest lucru creează, în egală măsură, şi premise favorabile unor alegeri corecte, ca adult, în utilizarea instrumentelor financiare”, a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, conform aceleiaşi surse. AGERPRES