Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop, şi preşedintele Executiv al Organizaţiei „Salvaţi Copiii„, Gabriela Alexandrescu, au semnat pe 3 august un protocol de colaborare pentru implementarea a 10 proiecte educaţionale destinate copiilor.

Ne bucură că am semnat acest protocol pentru următorii 4 ani pentru a avea susţinerea Ministerului şi acceptul lor pentru a dezvolta programe pe care Salvaţi copiii le are în şcoli, programe de timpul: Şcoală după şcoală, a doua şansă, de sprijin pentru copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, programe de educaţie preşcolare, programe de reducerea violenţei în mediul şcolar, cele de training pentru părinţi şi pentru profesori în a lucra, a comunica mai bine cu copiii, programe de siguranţă on-line a copiilor, campania globală pentru educaţie„, a declarat Gabriela Alexandrescu.

Ea a subliniat că beneficiarii acestor programe, copii, părinţi, ajung la un număr de 200.000.

În privinţa programul „Şcoală după şcoală”, Alexandrescu a spus că acesta este implementat „în aproape 40 de module, unele care sunt dedicate copiilor din mediile vulnerabile pentru a ţine pasul cu şcoala şi pentru a preveni abandonul şcolar, iar altele sunt dedicate copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate şi care nu au un suport parental adecvat”.

Programele se desfăşoară în aproape 14 judeţe şi se dezvoltă prin implicarea specialiştilor, educatori, psihologi, asistenţi sociali pentru acompanierea copiilor şi a familiei, a mai spus Gabriela Alexandrescu, menţionând că sunt spaţii puse la dispoziţie de administraţiile locale pe care Asociaţia le amenajează.

Ministrul Liviu Marian Pop a subliniat, cu acest prilej, importanţa activităţilor derulate de ‘Salvaţi Copiii’ în mediul şcolar din România, menţionează un comunicat al Ministerului Educaţiei.

„Din partea noastră există toată deschiderea pentru o colaborare cât mai strânsă şi eficientă. Expertiza organizaţiei ‘Salvaţi Copiii’ în domeniul educaţiei este esenţială pentru minister şi ne bucurăm că putem reprezenta împreună interesele elevilor prin intermediul unor proiecte care au un impact deosebit şi aduc valoare adăugată în sistemul de învăţământ preuniversitar”, a declarat ministrul Educaţiei, Liviu Marian Pop, conform sursei citate.

Cele 10 proiecte care fac obiectul colaborării între cele două părţi sunt următoarele: Sprijin pentru elevii din programul ‘A doua şansă’, Prevenirea abandonului şcolar prin programe de tip ‘şcoală după şcoală’, Educaţie şi protecţie pentru copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, Programul educaţional Ora de net de promovare a siguranţei copiilor pe internet, Campania globală pentru educaţie, Promovarea drepturilor copilului, Promovarea educaţiei pentru sănătate, Acces la educaţie timpurie de calitate pentru toţi copiii, cu precădere din categorii defavorizate, Pregătirea părinţilor şi profesorilor în beneficiul copiilor, respectiv Prevenirea comportamentelor de bullying în mediul şcolar.

În vederea atingerii obiectivelor propuse, ‘Salvaţi Copiii’ va realiza şi distribui materiale informative şi materiale educaţionale şi va susţine logistica necesară desfăşurării activităţilor programate. De asemenea, ‘Salvaţi Copiii’ va asigura vizibilitatea proiectelor în derulare şi a celor pe care urmează să le deruleze.

Ministerul Educaţiei Naţionale va aviza materialele elaborate de ‘Salvaţi Copiii’ şi va facilita transmiterea în teritoriu, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene/Inspectoratul şcolar al Municipiului Bucureşti, a acestor materiale. În acelaşi timp, MEN va facilita accesul reprezentanţilor Organizaţiei ‘Salvaţi Copiii’ în unităţile şcolare implicate în proiecte, în vederea desfăşurării tuturor activităţilor necesare bunului mers al proiectelor, menţionează sursa citată. AGERPRES