Ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare, Angel Tîlvăr şi ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu, au semnat miercuri un Protocol de colaborare vizând derularea proiectului „Limba română este patria mea”, care îi are ca beneficiari pe românii aflaţi în străinătate.

Protocolul va permite derularea de programe pentru românii din diaspora, precum şi colectarea de materiale didactice în diferite şcoli din ţară, pentru comunităţile din străinătate. Potrivit ministrului Educaţiei, programul destinat promovării limbii române ar urma să înceapă în decembrie, cel mai probabil în comunităţile din apropierea graniţei României.

„Şcolile vor veni cu propuneri acolo unde se simte nevoia unor asemenea materiale”, a adăugat Cîmpeanu, referindu-se la centrele în care deja sunt colectate astfel de materiale.

„Protocolul semnat astăzi împreună cu ministrul delegat pentru românii de pretutindeni este un pas extrem de important în sistematizarea măsurilor de susţinere a identităţii culturale a românilor şi de promovarea a limbii române”, a declarat Sorin Cîmpeanu, adăugând că proiectul destinat diaspora este „o prioritate” pentru ministerul pe care îl conduce, „în contextul internaţionalizării” la nivel mondial.
De asemenea, Sorin Cîmpeanu a spus că un exemplu de bune practici în acest domeniu este Institutul Limbii Române, care are, în prezent, 44 de lectorate în lume.

„Dorim dezvoltarea activităţilor prin multiplicarea numărului de lectorate (…) este un efort financiar pe care România trebuie să îl facă”, a spus ministrul Educaţiei.

Ministrul delegat Angel Tîlvăr a arătat că documentul semnat miercuri reprezintă un pas suplimentar util în procesul de colaborare dintre cele două instituţii, în sensul promovării educaţiei în limba română în rândul tinerei generaţii din comunităţile româneşti. El a apreciat, totodată, că materialele colectate în cadrul acestui proiect vor contribui la însuşirea de cunoştinţe legate de istoria, limba şi civilizaţia românească.

„Este un document important care ne va permite să acţionăm şi mai eficient decât o făceam pentru a-i sprijini pe românii din diaspora în efortul lor de a-şi păstra identitatea. Lumea de astăzi este şi va fi din ce în ce mai mult o lume a diaspora”, a subliniat Tîlvăr după semnarea Protocolului, la sediul Ministerului Educaţiei.

„Aceşti oameni nu încetează nici să fie români, nici să se simtă români. Pentru ei trebuie să găsim instrumente care să-i susţină în păstrarea identităţii”, a spus ministrul despre comunităţile de români din străinătate.

Protocolul prezentat miercuri oferă instituţiilor semnatare cadrul organizatoric necesar pentru colectarea şi transmiterea de materiale educaţionale (tipărite sau electronice) şi alte materiale culturale necesare asigurării educaţiei în spiritul cunoaşterii valorilor naţionale şi pentru afirmarea spiritului identitar românesc în rândul copiilor românilor de pretutindeni. Totodată, documentul oficializează cooperarea dintre cele două instituţii în cadrul proiectului „Limba română este patria mea”.
Protocolul vizează şi desfăşurarea în comun a unor activităţi destinate copiilor românilor de pretutindeni, prin care să se asigure formarea competenţelor-cheie fundamentale pentru păstrarea identităţii naţionale în ţara de adopţie. AGERPRES