birchall-ana.jpgDepartamentul educatie publica si cercetare al PSD a lansat campania „Stop violentei in scoli”, a anuntat seful departamentului, Ana Birchal.
Potrivit acesteia, pe langa programele de dezbateri si de consiliere pe care departamentele de educatie ale PSD le vor organiza in judete, se va pune la dispozitia opiniei publice si o linie telefonica gratuita pentru raportarea cazurilor de violenta in scoli.

„In fiecare zi auzim de cazuri de violenta in scoli, agresiune fizica si verbala fata de colegi, atitudine complet lipsita de respect afisata de unii elevi fata de profesori, dar si de corectii corporale aplicate de anumiti profesori, in special in mediul rural, care sunt din pacate din ce in ce mai des intalnite in scolile romanesti. Este regretabil si condamnabil ca la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului nu exista o strategie de prevenire a violentei”, a spus Ana Birchal.

Seful Departamentului de educatie al PSD a afirmat ca acest partid a solicitat inca din luna iunie a anului trecut ministrului educatiei sa infiinteze cabinete de psihologie si logopedie la care sa lucreze specialisti motivati, care sa discute cu elevii problemele acestora si sa previna astfel violenta in scoli. „Solicit ministrului Adomnitei sa informeze opinia publica despre cum s-a implicat in solutionarea mai multor cazuri de violenta in scoli si cum previne in mod clar cazurile de violenta in scoala”, a spus Birchal.

Ea a amintit de cazul Andreei din Focsani, care a fost terorizata de colegii de clasa pe motiv ca mama ei este prostituata in Italia, cei doi elevi batuti si jefuiti in plina zi la Craiova, de un alt elev, tot din Craiova, care s-a dezbracat in mijlocul orei in fata profesorului si a colegilor, de copilul din Falticeni injunghiat in clasa, de invatatorul din Bailesti care a batut un copil rom.

Ana Birchal considera drept inadmisibil ca peste 15% din elevi sa abandoneze scoala din cauza saraciei si doar 24,54% dintre elevii din mediul rural sa mearga la liceu. „Prin aceasta pasivitate nepermisa, copiilor li se fura dreptul la educatie”, a mai spus Birchal.

Referindu-se la cazul din judetul Hunedoara, unde conducerea Societatii Apa Serv Valea Jiului a amenintat ca va debransa toate scolile si gradinitele de la reteaua locala de apa potabila in cazul in care Primaria municipiului Lupeni nu va achita o datorie de 142.000 de lei, Ana Birchal a precizat ca departamentul pe care il conduce va deschide un cont pentru strangerea banilor, cu care sa fie platita acesta datorie.