upa_honoris3.jpgSenatul Universității „Petre Andrei” din Iași s-a întrunit săptămâna trecută în şedință extraordinară pentru a conferi titlul de Doctor Honoris Causa profesorilor Iolanda Mitrofan și Ion Mânzat, două nume importante ale psihologiei românești și internaționale.

„Sunt onorat să îi avem astăzi alături pe Prof.univ.dr. Iolanda Mitrofan și Prof.univ.dr. Ion Mânzat, două personalități remarcabile ale psihologiei mondiale, care de 10 ani sunt alături de noi și au ridicat cota valorică și prestigiul Universității noastre predând ca profesori asociați”, a precizat în cuvântul de deschidere Prof.univ. dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iași.

Născută la Constanța și licentiață la Facultatea de Filosofie, secția Psihologie a Universtății București, Prof.univ.dr. Iolanda Mitrofan este cea care înființează și susține prima școala de terapie experențială din România. Din 1991 este cercetător științific gradul I la Institutul Național de Expertiză și Recuperare a capacității de muncă, predând în același timp la Universitatea București și fiind profesor asociat la mai multe univesități din țară. A urmat zeci de stagii de formare în Franța, Olanda, Belgia și a predat studenților de la universități din Franța și Canada. A publicat peste 20 de cărți și peste 80 de articole științifice în domeniul psihologiei experențiale, a terapiilor de cuplu și familie precum și în domeniul recuperării persoanelor cu suferințe mintale. Membru în nenumărate asociații profesionale, Prof.univ.dr. Iolanda Mitrofan nu a renunțat nici la practica terapeutică, fiind unul dintre cei mai renumiți terapeuți din țară.

„E un moment astral pentru psihologia românească, faptul că avem onoarea să o omagiem astăzi pe doamna Profesor Iolanda Mitrofan”, a spus audienței Prof.univ.dr. Mariana Caluschi, decanul Facultății de Psihologie și Științele Educației, din cadrul UPA din Iași. După ce Rectorul UPA din Iași i-a înmânat placheta de Doctor Honoris Causa și tratatul Savantului Petre Andrei, „Despre fericire”, Prof.univ.dr. Iolanda Mitrofan a dezvăluit audienței reteța fericirii sale. „Fericirea e un lucru foarte simplu. Vine și trece. Important e cu cine o împărtășești. Fericirea mea se datoreză celorlalți. Viața mea a fost un șir de întâlniri semnificative. Printre ele aș menționa întâlnirea cu Universitatea București și cea cu Universitatea mea de suflet, „Petre Andrei” din Iași”, a spus psihologul.

A doua distincție Doctor Honoris Causa a fost acordată Prof.univ.dr. Ion Mânzat, cel căruia psihologia îi datorează o nouă paradigmă: psihologia sinergetică.
Născut în București, destinul psihologului Ion Mânzat nu este deloc unul comod. Exmatriculat de la Facultatea de Drept, la care se înscrisese inițial pentru că regimul comunist l-a catalogat drept „dușman al URSS”, Prof.univ.dr. Ion Mânzat se îndreapta, un an mai tâeziu, spre Facultatea de Filosofie, secția Psihologie, a Universității București. După o perioadă de realizări profesionale în care profesorul Mânzat obține burse de studiu la universități prestigioase din SUA, printre care și Stanford și își desfășoară activitatea ca cercetător la Institutul Național de Psihologie „Mihai Ralea”, din cadrul Academiei Române, regimul comunist avea să îi dea o nouă lovitură prin desființarea institutului și eradicarea psihologiei din învățământul românesc. Urmează o perioadă de opt ani de umilințe și dezamăgiri pe plan profesional. Odată cu înlăturarea regimului comunist, Prof.univ.dr. Ion Mânzat își reia activitatea în cercetare ca secretar științific al Institutului „Mihai Ralea”. Publică peste 20 de cărti și 260 de articole științifice traduse în Italia, SUA, Anglia, Olanda și Iugoslavia în domeniile dezvoltării cognitive, învățării și creativității, elaborând paradigma psihologiei sinergetice. A colaborat la nenumărate tratate și monografii ale psihologiei, predând în același timp la Universitatea „Hyperion” din București și colaborând cu mai multe instituții de învățământ superior din țară.

„Titlul pe care îl acordăm astăzi este recunoașterea la nivelul comunității academice a valențelor cercetătorului, dascălului și omului Ion Mânzat” , a spus Prof,univ.dr. Anca Munteanu, decanul Facultății de Psihologie și Sociologie, de la Universitatea de Vest din Timișoara. În cuvântul său de mulțumire, Prof.univ.dr. Ion Mânzat a mărturisit că UPA din Iași rămâne Universitatea unde s-a simtiț întotdeauna cel mai bine. „Acest titlu înalt, ce mi se conferă e un elogiu adus psihologiei spirituale”, a spus profesorul. Cei doi psihologi de marcă sunt de astăzi și membri de onoare ai Senatului UPA din Iași.

upa_honoris4.jpg