Secretarul de Stat în Ministerul Educaţiei, Radu Gheorghe Szekely, a declarat, joi, la Târgu Mureş, în cadrul Campaniei „Vaccinare şi testare pentru învăţare” iniţiată de minister că, la nivel naţional, aproximativ 155.000 de angajaţi din sistem s-au vaccinat, ceea ce reprezintă cam jumătate, dar că situaţia este în stagnare.

Mesajul specialiştilor este că aceste vaccinuri sunt sigure, indiferent de ce spun ‘părerologii’ la posturile de televiziune sau de radio, oamenii de ştiinţă, pe care preferăm să îi ascultăm, ne spun că sunt sigure. Aş dori să ne recâştigăm entuziasmul pe care l-am avut acum câteva luni, în momentul în care am auzit că s-au creat vaccinurile respective şi să ne gândim cu câtă ardoare, cu câtă patimă aşteptam salvarea care vine din aceste vaccinuri (…) Sunt suficiente doze peste tot în ţară în momentul de faţă, nu mai avem nicio scuză, nici din acest punct de vedere, să nu mergem să ne vaccinăm. (…) Stăm destul de bine, cam 155.000 de colegi s-au vaccinat, cel puţin cu prima doză, aproximativ jumătate, însă acel entuziasm iniţial a scăzut, situaţia stagnează, în momentul de faţă nu mai avem decât câteva zeci de colegi săptămânal, care se înscriu pe platformă sau se prezintă pur şi simplu la centrele de vaccinare”, a declarat secretarul de stat, în timpul unei întrevederi cu directorii de şcoli şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş.

Radu Gheorghe Szekely a arătat că nu înţelege reţinerea celor care nu apelează la această metodă de imunizare şi că, deşi este conştient că există şi unele efecte secundare, acestea, comparativ cu boala, sunt mult mai tolerabile.

Deci condiţiile există, ce ne reţine, ce ne face să avem această reţinere? Există poate o teamă de acel ac, de acea injecţie, e natural să nu vrem să fim înţepaţi, dar cred că acel ac, comparativ cu branulă şi tubul de oxigen, este de preferat.(…) Efecte secundare există, nu le putem nega, însă comparativ cu boala sunt mult mai tolerabile”, a arătat secretarul de stat.

El spune că ultima săptămână din aprilie este, la nivel mondial, Săptămâna Imunizării şi că Organizaţie Mondială a Sănătăţii discută în fiecare an despre importanţa imunizării ca fiind cea mai sigură cale de a preveni aproximativ 30 de boli şi, în felul acesta, de a salva câteva milioane de vieţi în fiecare an.

Mesajul Ministerului Educaţiei este că imunizarea prin vaccinare este singura soluţie pe care, în momentul de faţă, o avem la îndemână, pentru a reveni la şcoală. Putem aştepta imunizarea prin îmbolnăvire, adică să se producă acea imunizare de turmă şi în momentul în care 70% din populaţie nu mai are boala şi a dezvoltat anticorpii, vom fi liberi să ne întoarcem în siguranţă la şcoală. Nu ştiu dacă preferăm soluţia aceasta”, a precizat Radu Gheorghe Szekely.

Inspectorul şcolar general al IŞJ Mureş, prof. drd. Sabin-Gavril Păşcan, consideră că această campanie este pentru normalitate, „o pledoarie pentru şcoala autentică, şcoala la şcoală, nu acasă”.

Personalul din educaţie trebuie să înţeleagă importanţa vaccinării. 44,49% din cadrele didactice s-au vaccinat, 48,90% din personal didactic auxiliar, 34,57% din personalul nedidactic. Procentul nu este mulţumitor, vaccinarea este singurul şi primul pas spre normalitate, este primul pas în siguranţă înspre şcoală”, a spus Păşcan.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, dr. Iuliu Moldovan, a arătat că, în privinţa cazurilor pozitive de SARS-CoV-2, judeţul este pe o pantă descedentă, însă, cu toate acestea, spitalele sunt suprasolicitate.

Avem în jur de 100 cazuri pe zi. Principala problemă cu care ne confruntăm în sistemul de sănătate este numărul de locuri din spitale. Numărul locurilor din spitale nu sunt pe o pantă descendentă – formele medii, severe şi cele din ATI – aici probabil vor mai trece două-trei săptămâni până când presiunea pe sistemul de sănătate va începe să scadă. De fapt, marea bătălie pe această boală este obligatoriu să se dea înainte de spital, să nu ajungem în spital (….) deoarece presiunea este fantastică pe unităţile sanitare, atât din punct de vedere al pacienţilor COVID cât şi a celor non-COVID şi necesită un tratament de specialitate. La vaccinare suntem la 50.000 de persoane care au luat prima şi a doua doză, iar alte 80.000 au luat prima doză. Suntem destul de bine din punct de vedere al vaccinării. Din punct de vedere al vaccinării corpului didactic în ansamblu, în judeţul Mureş suntem undeva sub 50%, din datele pe care le avem. Din acest motiv cred că, pentru a reveni la o normalitate, pentru a putea avea un proces de învăţământ normal, trebuie să promovăm vaccinarea”, a spus dr. Iuliu Moldovan.

Reuniunea a avut loc la Sala Mare de şedinţe a Palatului Administrativ din Târgu Mureş, iar directorii unităţilor de învăţământ din judeţ au participat în sistem de videoconferinţă. AGERPRES