Zeci de matematicieni români de vârf, care lucrează în prezent în mari universităţi din lume sau în centre de cercetare, participă, ca şi coordonatori, la Olimpiada Internaţională de Matematică (IMO), care are loc la Cluj în perioada 3-14 iulie.

Preşedintele Comitetului Ştiinţific de organizare al IMO 2018, Radu Gologan, el însuşi participant pe vremea adolescenţei la această competiţie, a explicat că 40 de matematicieni români, la rândul lor foşti membri ai echipei naţionale, vor veni pe cont propriu la Cluj pentru a sprijini desfăşurarea evenimentului.

„Avem marea bucurie să constatăm că, după un foarte scurt timp, asta s-a întâmplat în toamna şi primăvara aceasta, o mare parte dintre foştii olimpici internaţionali ai României, pe care îi plângem că nu au rămas în România, au răspuns imediat invitaţiei de a participa pentru a face parte din acest grup de coordonatori, la Olimpiada Internaţională. Foarte mulţi dintre ei vin pe cont propriu la Cluj. Pot să vă spun că printre ei sunt 40, cel puţin, de matematicieni de vârf, care lucrează în multe centre de cercetare şi universităţi mari din lume, ca MIT, Princeton, Harvard sau universităţi din Franţa. Oameni care şi-au luat din timpul lor de cercetare şi din conferinţele internaţionale pe care le-ar fi avut, ca să vină aici, acasă, să se întoarcă cu mintea şi sufletul pe vremea când erau copii şi performau pentru România”, a spus, într-o conferinţă de presă, Radu Gologan.

Preşedintele Comitetului Ştiinţific al IMO 2018 a recunoscut însă şi că, statistic, în ultimii 20 de ani, în România, patru din cei şase membri ai echipei care participă la Olimpiada Internaţională de Matematică aleg să studieze într-o universitate din afara ţării.

„Ei vin acasă pentru România. Cred că este lucrul cel mai frumos cu care se poate răspunde atunci când suntem întrebaţi de ce pleacă copiii ăştia, toţi olimpici, afară din ţară? Uitaţi că vin atunci când e nevoie de ei. Şi ar fi bine ca de fiecare dată să îi avem alături pe oamenii valoroşi ai României, chiar dacă trăiesc în altă parte”, a mai sus Gologan.

România, care este ţara iniţiatoare a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, organizează în acest an pentru a şasea oară acest eveniment amplu, fiind, alături de Bulgaria, şi ţara care a participat la toate cele 59 de ediţii.

Anul acesta vor participa la IMO 615 elevi, cu vârste cuprinse între 13 şi 19 ani, din 110 ţări, alte patru ţări având statut de observator.

Şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a declarat, la rândul său, că deschiderea oficială a evenimentului va avea loc în 8 iulie, iar concursul propriu-zis este programat să se desfăşoare în zilele de 9 şi 10 iulie. Evenimentul va fi organizat la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, care este una dintre cele mai moderne construcţii din România.

„Organizarea celei de-a 59-a Olimpiade Internaţionale de Matematică (IMO) la Cluj-Napoca este o mare provocare, în condiţiile în care olimpiada precedentă a fost la Rio de Janeiro, iar cea de anul viitor va fi organizată de Londra. (…) Bugetul Olimpiadei Internaţionale de Matematică este de un milion de euro, fondurile fiind asigurate de către Ministerul Educaţiei Naţionale, Consiliul Judeţean Cluj, Consiliul Local Cluj-Napoca şi din sponsorizări”, a spus Cuibus.

Valentin Cuibus a confirmat participarea la olimpiadă a lui Hafez al Assad, fiul cel mare al preşedintelui Siriei, Bashar al Assad, care membru al lotului olimpic de matematică al acestui stat.

„A participat şi la Olimpiada Internaţională de Matematică de la Rio de Janeiro de anul trecut. Nu vor fi luate, în cazul său, măsuri speciale de securitate, ci va participa exact ca ceilalţi copii pe măsurile stabilite conform reglementărilor internaţionale”, a precizat Valentin Cuibus.

Potrivit regulamentului IMO, au fost primate 183 de probleme de la 40 de ţări. Dintre acestea, au fost alese 31 care au ajuns pe lista scurtă, urmând ca juriul să aleagă din nou, doar şase – câte trei pentru fiecare zi de concurs. Fiecare dintre participanţii la olimpiadă va soluţiona problemele pe cont propriu, urmând să primească un anumit punctaj, pe baza baremului. Notele care pot fi date sunt cuprinse între 0 şi 7.

Lotul României este compus anul acesta doar din băieţi, câte doi din clasa X, a XI-a, respectiv a XII-a.

După concurs, participanţii vor vizita Salina Turda şi cetatea Alba Carolina din Alba Iulia.

În afară de cei 615 elevi, vor mai lua parte la olimpiadă 109 lideri de ţară (cei care coordonează echipele) şi 109 deputy lideri, 114 observatori, cărora li se adaugă echipa de 90 de persoane care se ocupă de probleme. Participanţii vor fi cazaţi la şapte hoteluri din oraş. Evenimentul este susţinut şi de 400 de voluntari.

Totodată, pentru buna desfăşurare a evenimentului, au fost luate măsuri de către reprezentanţii forţelor de ordine. Şeful Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, Sebastian Cliţan, a afirmat în fiecare zi vor fi mobilizaţi 80 de jandarmi, 60 de poliţişti şi 6 echipaje ISU.

„Vor fi luate măsurile necesare pentru asigurarea ordinii publice la locurile de cazare ale delegaţiilor din cele 114 ţări participante, la locurile de desfăşurare a activităţilor, precum şi pe timpul transportului delegaţiilor de la hoteluri în zona de desfăşurare a olimpiadei. Pentru asigurarea siguranţei şi protecţiei participanţilor, vor fi mobilizate efective importante din cadrul Grupării şi se va beneficia de sprijinul unor structuri aparţinând Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române din Bucureşti’, a menţionat Cliţan.

Prima Olimpiadă Internaţională de Matematică a fost organizată în 1959 în România, la Braşov, la acel moment participând echipe din doar şapte state. AGERPRES