turcan_raluca.jpgUn număr de 30.000 de copii din 50 de şcoli vor beneficia din acest an, de o masă la şcoală, urmând ca de anul viitor, toţi elevii să beneficieze de acest program, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, deputatul liberal Raluca Turcan, vicepreşedintele Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor.

„Din acest an, 30.000 de copii din toată ţara vor beneficia de o Masă la Şcoală. Din semestrul al II-lea ar trebui integraţi în programul naţional Şcoală după Şcoală! În Sibiu, peste 2.600 de elevi vor fi beneficiari ai acestui program. Toţi elevii care învaţă la Colegiul Naţional Pedagogic ‘Andrei Şaguna’ din Sibiu, Colegiul Naţional ‘Gheorghe Lazăr’ din Avrig şi Liceul Tehnologic ‘Ioan Lupaş’ din Sălişte vor beneficia de o masă caldă sau un pachet cu alimente diversificate”, a arătat Raluca Turcan, lider al PNL Sibiu.

Pachetul alimentar va fi în limita valorică de 7 lei/zi şi va putea fi modificat în funcţie de evoluţia preţurilor. Banii vor veni de la bugetul de stat, dar şi primăriile pot contribui la suplimentarea sumei de bază.

În acest an de testare a programului, atât Guvernul, cât şi autorităţile locale, au obligaţia să pregătească toate şcolile pentru a oferi o masă sănătoasă elevilor din anul şcolar viitor. Din semestrul al doilea, şcolile aflate în acest program vor fi prioritare pentru a oferi măsuri integrate prin programul Şcoală după Şcoală. „Acestea sunt două proiecte iniţiate şi susţinute de Partidul Naţional Liberal în ultimii ani. Sunt programe prioritare pentru PNL, cu suport legislativ, incluse şi în Programul de Guvernare al partidului”, a mai arătat Raluca Turcan.

Turcan consideră că România are nevoie de măsuri concrete pentru combaterea abandonului şcolar. Potrivit Ralucăi Turcan, „la începutul anului şcolar 2014-2015 erau 700.000 de copii în afara şcolii. (…) Propunerea legislativă susţinută de PNL prevede emiterea unor tichete valorice de 200 de lei pentru copiii de până în clasa a IV-a, din învăţământul de stat sau privat, pentru plata serviciilor de tipul ‘şcoală după şcoală’. Acest proiect poate fi extins şi pentru învăţământul gimnazial”.

Deputatul PNL Sibiu a concluzionat că acest an şcolar demarează cu măsuri clare de sprijin pentru elevi, părinţi şi profesori: manuale gratuite pentru toţi elevii de până în clasa a XII-a, transport decontat pentru elevii navetişti, masă la şcoală, finanţare per/elev pentru învăţământul privat şi confesional, recuperări salariale pentru profesori, întărirea învăţământului profesional. „Lipsa avizelor sanitare pentru o parte din instituţiile de învăţământ rămâne o problemă importantă. Dacă şi aceasta ar fi fost rezolvată am fi putut spune că s-a făcut un mare pas înainte”, a mai spus Raluca Turcan. AGERPRES