Reabilitarea scolilor din Tulcea este incetinita de lipsa fondurilor

Unitatile de invatamant preuniversitar din judetul Tulcea care au intocmit in 2007 proiecte de reabilitare si modernizare asteapta din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului peste 10 milioane de lei.
Inspectorul scolar general Mihai Stroe a declarat ca in 26 de unitati de invatamant din judet se executa lucrari de reparatii capitale si reabilitari, finantate de la bugetul de stat, pentru care nu a fost asigurata finantarea suficienta pentru finalizare, in ciuda demersurile efectuate pe langa MECT.

Pana in prezent, ministerul a transmis Inspectoratului Scolar Judetean, in vederea initierii unui proiect de hotarare de guvern, o adresa conform careia se vor aloca 1,859 milioane de lei pentru lucrarile incepute de autoritati si 1,862 milioane lei pentru lucrarile demarate de ISJ. Suma totala a fondurilor necesare pentru finalizarea tuturor lucrarilor demarate este de 14,333 milioane lei.

“Banii se vor aloca pe transe si cred ca pana la finele acestui an toate unitatile de invatamant in care se executa lucrari vor primi sumele necesare din partea MECT. In unele unitati, in plus, lucrarile demarate se vor finaliza pana la inceperea noului an scolar”, a declarat inspectorul general Mihai Stroe.

Prefectul judetului Tulcea, Lucian Simion, a declarat ca va sustine toate demersurile initiate de ISJ pentru alocarea sumelor destinate lucrarilor de reparatie a unitatilor de invatamant. “In ceea ce priveste autorizarea sanitara a unitatilor de invatamant, conform Autoritatii de Sanatate Publica, 76 din cele 335 de unitati au probleme din punct de vedere sanitar, insa acestea sunt in curs de remediere”, a precizat prefectul Lucian Simion.
Potrivit ISJ, pentru lucrarile de igienizare in majoritatea scolilor s-au achizitionat deja materialele necesare prin fonduri de la bugetul local, ele urmand sa se incheie pana la data de 20 august.