Un număr de 150 de elevi cu situaţie materială precară care învaţă în 21 de şcoli din judeţ vor primi ghiozdane cu rechizite şcolare, în cadrul unui proiect de prevenire a abandonului şcolar derulat de Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei şi cofinanţat de Consiliul Judeţean.

Coordonatorul proiectului, preotul Cristian Cristinoi, a declarat marţi, cu ocazia predării pachetelor cu rechizite către directorii şcolilor, că printr-un parteneriat cu Inspectoratul Şcolar se identifică mai întâi problemele şi nevoile sociale ale elevilor, după care aceştia primesc rechizite suficiente pentru un întreg an şcolar.

La eveniment a luat parte şi episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, care şi-a exprimat speranţa că acest proiect ‘îi va bucura pe cei nevoiaşi’ şi a punctat faptul că există copii foarte talentaţi, îndrumaţi de dascăli pregătiţi, care au rolul de a forma şi modela sufletele generaţiilor viitoare.

La rândul său, prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a arătat că orice proiect social este binevenit pentru elevii care au avut neşansa să se nască în familii cu situaţie materială precară.
‘Orice legi am adopta în ţara asta, mai bune sau mai rele pentru sistemul de învăţământ, cred că performanţa se face tot în sala de clasă şi totul depinde de dascăli. Sigur că aceşti copii care primesc ajutoare nu au nicio vină că s-au născut în familii unde nu pot beneficia de atenţia cuvenită pentru că nu au posibilităţi, motiv pentru care cred că e un act şi un gest în faţa lui Dumnezeu foarte apreciat, ca să-i ajuţi pe cei nevoiaşi’, a spus prefectul Adrian Jean Andrei.

Şi inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu a punctat faptul că parteneriatul dintre şcoală, biserică, familie şi autorităţi publice este unul extrem de important, care vine în sprijinul copiilor.
Directorii prezenţi au subliniat că astfel de proiecte reprezintă un ajutor binevenit atât pentru copii, cât şi pentru familiile lor.

Directoarea Şcolii Gimnaziale ‘Miron Cristea’ din Topliţa, Anda Ianoşi, a vorbit despre faptul că, datorită proiectelor sociale derulate de Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, a crescut numărul elevilor romi care frecventează cursurile.
‘Faptul că derulaţi acest proiect, ca şi altele care ajută şcoala mea din Moglăneşti, este rezultatul prezenţei la şcoală, în acest an şcolar, a 129 romi. Anul trecut aveam 106 şi anul acesta 129 şi chiar dacă nu vin toţi o dată, ci pe rând, e important că văd ce înseamnă carte, e important să ştie o ordine, o disciplină şi că pentru a face ceva e bine să şi înveţi’, a declarat Anda Ianoşi.

La rândul său, directoarea Colegiului Naţional ‘Octavian Goga’ din Miercurea Ciuc, Magdalena Dumbravă, a arătat că în şcoala pe care o conduce învaţă destul de mulţi copii cu probleme materiale, care provin din familii monoparentale sau care se descurcă singuri, întrucât părinţii sunt plecaţi în străinătate, astfel că orice ajutor contează.

Proiectul de prevenire a abandonului şcolar, derulat în comun de Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei şi Consiliul Judeţean, se află la a şaptea ediţie. AGERPRES